Apă sau aur? Alegerea peruvienilor care vor rămâne fără apă din cauza exploatărilor de aur

0

Sute de țărani peruvieni protestează față de compania minieră care, prin exploatarea cuprului și aurului, diminuează rezervele de apă. Aproximativ 400 de protestatari au încercat, vineri, să intre în incinta minei, poliția intervenind cu gaz lacrimogen.

Opozanții proiectului de 4,8 milioane de dolari, care reprezintă o extensie a minei de aur Yanacocha, cea mai mare din America Latină, îl pune în dificultate pe președintele Ollanta Humala, care, în campania electorală, le-a promis oamenilor care acum se opun companiei Conga, deținută în proporție de 51% de Newmont Mining Corp. din Denver, că va pune apa deasupra exploatărilor, pentru că “oamenii nu beau aur”. El și-a schimbat, însă, mesajul, și susține că peruvienii le pot avea pe ambele.

Ministerul peruvian al Mediului a demarat o revizuire a proiectului luna trecută, iar jurnalistul de investigații Gustavo Gorriti spune că raportul de 11 pagini ridică obiecții de mediu serioase. Raportul cere o analiză hidrologică și hidrogeologică a impactului minei asupra resurselor acvifere.

61% din veniturile din exporturi din Peru provin din domeniul mineritului. Creșterea prețurilor metalelor a determinat o creștere economică de 7% anuală în ultimul deceniu. Dar bunăstarea nu a atins și comunitățile din zonele de exploatare, Humala câștingând alegerile promițând pensii, un venit minim mai mare, mai multe investiții în educație și sănătate, electrificare în zonele rurale și salubrizare.

Proiectului minier al Conga este programat să înceapă în 2015 și va exploata 362 de tone de aur în valoare de 20 de miliarde de dolari la prețurile de astăzi de-a lungul a 20 de ani.

Proiectul va elimina lacurile de munte din zonă care reprezintă sursa de apă în zonă, spun opozanții proiectului. Nu vor fi afectați doar cei aproximativ 7.000 de localnici, dar și alte zeci de mii din văile din apropiere. În anul 2000, sute de oameni s-au îmbolnăvit în urma deversării a 150 de kilograme de mercur, un produs secundar al minei.

În plus, rezistența față de proiectul minier are ca motiv și faptul că mineritul nu rezolvă problema locurilor de muncă, doar 126.000 de peruvieni fiind angajați în minerit dintr-o populație de 29 de milioane.

Foto: Flickr / FeFe

Sursa: Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger