Criza de apă potabilă care ameninţă omenirea (în prezent, aproape un miliard de oameni nu au acces la apă potabilă curată, sigură) pune inventatorii la treabă, în căutare de soluţii. Una dintre acestea ar putea fi invenţia companiei Desolenator, alimentată cu energie solară şi capabilă să transforme apa sărată a mării în apă potabilă, scrie site-ul Inhabitat.
Maşinăria inventată de Desolenator foloseşte tehnologie deja patentată care transformă apa sărată (şi, în general, apa care nu este bună de băut) în apă pură, distilată, potrivită pentru consumul uman. Diferenţa este că sistemul se bazează exclusiv pe energie solară şi poate produce 15 litri de apă potabilă pe zi, fără filtre sau alte componente în plus. Maşinăria este, totodată, uşor de întreţinut, promit creatorii săi: odată achiziţionată, nu mai necesită consumabile sau alte investiţii. Poate oferi apă potabilă unei gospodării pentru o perioadă de până la 20 de ani, fără să necesite “upgrade-uri”.
“Schimbările climatice şi creşterea demografică duc omenirea înspre o criză globală de apă. 97% din apa lumii este apă sărată. Planul nostru este să transformăm apa aceasta într-o resursă valoroasă şi disponibilă, pentru a preveni criza de apă. În prezent, numai 0,7% din apa lumii provine din procesul numit desalinizare, iar tehnologia necesară procesului este scumpă şi ineficientă, plus că foloseşte energie prea multă, din resurse convenţionale. Produsul nostru este diferit, pentru că se bazează pe energie solară, recoltată într-un mod elegant şi folosită la eficienţă maximă”, spune William Janssen, CEO al Desolenator.
Proiectul este în curs de dezvoltare: în prezent, un prototip funcţional este obiectul unei campanii de crowdfunding pe platforma Indiegogo, iar invenţia a câştigat locul al doilea în cadrul programului Climate-KIC Accelerator, fapt care a adus o sumă importantă de bani companiei, ce va fi folosită pentru dezvoltarea produsului. Scopul campaniei de finanţare publică este să strângă 150.000 de dolari; deocamdată, Desolenator-ul a strâns un sfert din această sumă, dar speranţele inventatorilor săi sunt că lucrurile nu se vor opri aici.
Mai multe detalii: Desolenator
Sursa şi foto: Inhabitat
Puteţi citi şi:
Dubai va vinde cea mai ieftină energie solară din lume
Cea mai mare uzină solară din Europa se construieşte în Franţa
Aproape jumătate din necesarul energetic al Scoţiei este asigurat de energii curate
Olanda inaugurează prima pistă solară pentru biciclete din lume
Danemarca vrea să renunţe la cărbune în zece ani
O grădină de alge de pe o autostradă elveţiană transformă emisiile de CO2 în energie