Apa praf, posibilă soluție pentru secetă

0

“Ploaia solidă” e un produs mexican care arată ca zahărul, se vinde cu 25 de dolari 500 de grame și e considerat o pudră miracol ce ar putea rezolva problema secetelor lumii, scrie Modern Farmer. Inventatorul ei, Sergio Jésus Rico Velasco, e un inginer chimist care a încercat decenii la rând să rezolve problema secetelor din țara sa.

 

 

Inspirația inițială a lui Velasco au fost scutecele de nou-născuți, care absorb foarte mult lichid într-un spațiu mic. Acesta este și procesul de bază din spatele Solid Rain (Ploaia Solidă). Produsul e un polimer cu putere mare de absorbție numit poliacrilat de potasiu, care absoarbe apă în cantități de 500 de ori mai mari decât dimensiunea lui originală. Un litru de apă poate fin absorbit în doar 10 grame de “ploaie solidă”, care se transformă într-un gel gros și transparent. Apa este reținută aproape un an, timp în care nu se evaporă, nu se scurge în sol și nu dispare niciunde până nu e consumată de rădăcinile unei plante.

Guvernul mexican a realizat un studiu de test, pe durata unui sezon, în statul semi-arid Hidalgo. Parcelele fermierilor au cunoscut o creștere cu 300% a productivității agricole când a fost folosit produsul Solid Rain. De exemplu, ovăzul a avut o producție de 2.500 de kg la hectar pe terenurile pe care nu s-a folosit “apa praf” și de 5.000 kg pe cele tratate cu Solid Raind. Mai departe, floarea soarelui a înregistrat un raport de 1.000 kg la hectar versus 3.000 kg, diferența fiind cea mai mare în cazul fasolei – 450 kg la hectar, respectiv 3.000 kg.

Potrivit Modern Farmer, “ploaia solidă” a câștigat două mari premii internaționale și e folosită în Mexic de zece ani. Cu toate astea, există mari șanse ca oamenii să nu fi auzit de ea din cauza marketingului defectuos. Aflați mai multe detalii pe Modern Farmer.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger