Apa clorinată crește riscul de cancer

0

Înotul în exces și chiar și băile și dușurile prea dese pot crește riscul dezvoltării cancerului de vezică urinară, avertizează cercetătorii spanioli, citați de Telegraph.

Substanțele cancerigene trihalometani, create ca produși secundari ai apei clorinate, pot fi absorbite prin piele.

Persoanele care înoată cu regularitate în piscine cu apă clorinată sau fac multe dușuri și băi se pot expune acestui risc.

Dr. Gemma Castano-Vinyals, de la Centrul de Cercetare în Epidemiologia de Mediu din Castilla, Spania, spune că efectele anulează beneficiile consumului de apă neclorinată sau de apă minerală îmbuteliată fără trihalometani.

“Oamenii cu veniturimai mari și educați cred că reduc riscul de expunere la apă contaminată dacă beau apă îmbuteliată. Dar, deși aparent este mai curată, ca urmare a băilor prelungite și frecvente și folosirii piscinelor mai des, ei sunt expuși unui risc crescut de expunere la aceste substanțe cancerigene”, spune cercetătoarea.

Cercetătoarea și colegii săi au analizat expunerea la trihalometani în rândul a 1.270 de persoane din Spania, riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară este mic, dar există.

Foto: Flickr / brownpau

Citiți și:

5 surse comune de radiații din viețile noastre

10 moduri prin care să-ți controlezi furia

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger