“Aoleo sări-mi-ar ochii / să nu văd cum fură popii”. Rectificarea bugetară în anticamera raiului

6

Smerenia, umilinţa, modestia sunt valori ale ortodoxiei, aşa cum învaţat-o eu la şcoală. Un preot extrem de charismatic ne povestea asta, la orele de religie, în școala generală: drumul spre Dumnezeu este unul discret. Mă aflu acum, la ani distanță, în fața rectificării bugetare – rectificările propuse de opoziţie vizează distribuția unor sume semnificative către Biserica Română. Am acuta senzaţie că o parte din politicienii români doresc să cumpere mântuirea pe banii noştri.

de Irina Zamfirescu

Revista Capital scoate la iveală cifrele de afaceri ale Bisericii Române. Având în vedere că nu este o instituție a statului, deci cu un buget asigurat an de an (cel puțin teoretic), este firesc să existe mecanisme de supraviețuire financiară pentru bisericii. Nimic de cârcotit la acest nivel.

Conform datelor furnizate de Capital, Biserica a raportat la ANAF suma de 110 milioane de euro. Într-un singur an. Acestor sume li se adaugă vânzarea de diverse, chiar de la chioșcul bisericii, precum și cutia milei, nedeclarate și, deci, nefiscalizate. Nu cârcotim nici la acest nivel – sunt forme de donații directe și parcă nu este neapărat nevoie să treacă prin dosarele contabilicești ale statului Român. Poate. Însă cert este că Biserica română este o instituție care pare să prospere. Deci de unde nevoia de infuzie de ban public?

Nu vreau sa reiau argumentele incriminatorii la adresa bisericii. Am mai vorbit despre Catedrala Mântuirii Neamului, trufia și ipocrizia bisericii, precum și de raționamentele aberante din spatele acestui edificiu. Da, este firesc să se autosusțină financiar prin diverse mecanisme, dar de la supraviețuire financiară la epatare imobiliară distanța este considerabilă. Nu reluăm acum. Am senzația că rectificarea bugetară este răspunderea Parlamentului și atât (trecând peste scrisorile primite de la diverse parohii către parlamentari prin care încearcă sensibilizarea acestora). Deci care sunt argumentele din spatele acestei propuneri de direcționare a unor sume colosale către o organizație care pare să aibă un excedent financiar?

Gândul a vorbit cu o serie de oameni de stat care susțin această donație. De-aici începe abuzul, ipocrizia și lipsa de mandat moral. Reiterez: este vorba de bugetul de stat, de taxe și impozite pe care le dăm pentru că dorim îmbunătățirea sau măcar un minim de investiții în infrastructura serviciilor publice.

Liviu Câmpanu, UNPR: “Eu mă duc la aceste biserici şi văd cum stă să cadă acoperişul. Sunt lucruri pe care le văd cu ochii mei. Ce să facem, să aşteptăm ca reparaţiile să se facă din banii credincioşilor? Omul dacă dă doi lei pentru el e mult”. Prezumția de “doi lei” – sistemele de distribuire a banilor în parorhii nu se bazează pe un sistem de tipul “cât colectezi, atâta ai”. Din suta de milioane raportată la ANAF se întâmplă un plan de redistribuire a acestor sume. Cutia milei este doar tip of the iceberg. Cât despre valoarea celor doi lei – cât de variabilă este aceasta? Dacă doi lei reprezintă o sumă mare în fața altarului, în fața cabinetului medical această sumă își pierde valoarea? În paralel se votează legea coplății în ceea ce privește actul medical.  Știu că suferințele spiritului sunt mai acute decât ale trupului pentru credincioși, dar normele de trai uman decent parcă indică o prioritizare a politicilor de stat. Mai mult, fișa postului guvernantului impune grija față de cele lumești. Căci de-aia Biserica nu este o comisie în cadrul Camerei Deputaților.

Cosmin Nicula, PSD: “Eu sunt în relaţii bune cu Divinitatea, urmăriţi-mi cariera politică. Divinitatea poate mă va ajuta să trec şi aceste amendamente. Am depus amendamente pentru toate bisericile din Hunedoara, nu doar pentru cele din colegiul meu”. Dumnezeu deci face cărțile politice. Nu este vorba de nenumăratele cazuri de mită electorală identificate în cadrul campaniilor electorale, de șuste murdare și coaliții cel puțin dubioase: Dumnezeu este acela care creionează o carieră politică. Și cum domnul Nicula are această relație aproape privilegiată cu Dumnezeu, cu siguranță că va face așa o minune și banii se vor așeza în visteriile Bisericii. Dumnezeu ajunge deci un fin coordonator de bugete și strateg politic.

Almăjanu, PNL: “Sunt credincios, am trecut prin greutăţi legate de sănătate şi m-am apropiat mai mult de credinţă, am ţinut şi post”. Apropierea de Dumnezeu, se pare că necesită o factură care nu este morală, de data aceasta. Aceasta cred că este cea mai evidentă măsură a cumpărării mântuirii via banii românilor. Problemele de sănătate le regret, însă modalitatea în care domnul Almăjanu înțelege apropierea de Dumnezeu, via post și bani publici, mi se pare cel puțin îndoielnică. Anual dirijez spre bugetul de stat aproximativ 45% din salariul meu. Refuz să plătesc o şpagă spirituală către Dumnezeu pentru sănătatea domniei sale.

Titi Holban, PNL: “Aceste amendamente mi le-au cerut oamenii, au venit preoţii din localităţile respective la mine. Comunităţile sunt sărace şi nu mai pot contribui la refacerea sau continuarea lucrărilor la aceste biserici şi de aici încerc din bani de la buget să finanţăm aceste lucrări”. Mi-e teamă de paradigma obsesiei, însă Catedrala Mântuirii Neamului ar fi acoperit, cred, o mare parte din aceste lucrări de refacere a lăcașurilor de cult. Din nou, prioritizarea și eficientizarea cheltuirii banilor Bisericii l-ar fi scos din impasul moral pe dl. Holban.

Trifon Belancurecu, PSD: “Judeţul Tulcea şi spaţiul nord-dobrogean a avut de suferit în anii ’90 sub aspectul investiţiilor pentru Biserica Ortodoxă. A fost o invazie a diverselor curente, secte, care au încercat să profite de o anumită stare de lucruri în zonă. O întărire a Bisericii Ortodoxe în zonă este binevenită”. Ceva ce este profund spitirual poate fi, în opinia domnului Belencurecu, întărit prin bani. Mai mult decât acest sofism, am senzația că există și o manipulare a liberului arbitru. Cităm din Bruce Almighty – un film din păgânul Hollywood – : singura condiție impusă de Dumnezeu a fost ca Bruce, personajul principal, să nu interfereze cu liberul arbitru. Libertatea de exprimare, precum și libertatea de a alege un cult sau altul nu are nicio legătură cu banii statului.

Această cacealma a fondurilor guvernamentale redirecționate către Biserica Română este un abuz, o blasfemie, o criză de moralitate. Abuzul decurge din “deturnarea” fondurilor publice de la adevăratele nevoi pe care statul român trebuie să le acopere. Statul român are obligații față de contribuabil în ceea ce privește cele lumești. De treburile spirituale se ocupă singur. Blasfemia vine de la achiziționarea mântuirii cu banii acelora pe care îi reprezinți. Întoarcerea la paradigma unui dumnezeu care nu are legătură cu banii parcă este un act de decență. Altfel creștinismul pare să fie lipsit de fundamentul cel mai intim. Iar criza de moralitate decurge dintr-o înțelegere eronată a mântuirii. S-ar putea ca Dumnezeu să fie mai mâniat de faptul că românii mor de frig și mâncați de purici în spitale decât de faptul că Biserica Orodoxă este slăbită la Tulcea de lipsa de capacitate a unor preoți de a ține enoriași îngenunchiați în fața cutiei milei.

Iar pentru că parohiile din țară au indecența de a trimite aceste scrisori prin care solicită direcționarea unor fonduri publice, pe timp de criză financiară, către locașurile de cult, pentru indecența Catedralei Mântuirii Neamului, pentru zecile de milioane de euro care nu sunt folosite tocmai la vedere, pentru mașinile de lux pe care înaltele fețe bisericești le posedă, mă autoafurisesc.

Foto: Flickr/familiymwr

 

Puteţi citi de acelaşi autor:

Bucureştiul de la a la z şi primarul de la a la y

Adevăratul discurs al euro-coruptului Adrian Severin

Occupy RMGC

Mai puneţi mână şi pe o telecomandă

Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră6 comentarii

  1. Ba să le sară lor. Am văzut şi eu articolul şi mă bucur că se scandalizează şi alţii. Asta înseamnă oare că lumea începe să gândească?

  2. Incercaţi totuşi să decuplaţi un concept de o instituţie care foloseşte de acel concept ca şi pretext pentru a escroca pe alţii. S-ar putea să-i jigniţi pe unii care nu cred în intermediari dar ar rezona cu cele expuse de dvs. mai sus.

  3. Pingback: Jandarmul Cașcaval: pușcărie de la 6 luni la 5 ani | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Băsescu și serviciul de descrâncenare | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. Pingback: Joaca de-a Parlamentul | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger