Anzii imbracati in var. Solutie impotriva topirii ghetarilor

0

Patru barbati dintr-un sat din Peru, inarmati cu vopsea eco, au pus in practica cel mai ciudat plan de a stopa temperaturile in crestere din Anzi: vopsirea lor in alb, culoare ce ar reflecta caldura departe de muntii care au asistat la topirea multora dintre ghetarii lor in ultimele decenii. Initiativa este finantata de un localnic care a castigat un concurs valoros.

Oamenii de stiinta spun ca ideea poate fi indeajuns de nebuneasca incat sa functioneze, scrie Tree Hugger. De altfel, varuirea naturii a fost selectata drept una dintre propunerile de varf din cadrul competitiei „100 de idei pentru salvarea planetei”, organizata de Banca Mondiala anul trecut, care i-a asigurat peruanului Eduardo Gold un premiu de 200.000 de dolari pentru finantarea conceptului in Anzi.

O mica echipa formata din patru localnici dintr-un sat invecinat cu muntii a inceput deja proiectul menit sa treaca prin var peste 170 de acri de pe trei varfuri andine. Cu o norma de 2,3 acri vopsiti in alb saptamana de saptamana, ar putea trece mai mult de un an pana la finalizarea initiativei. Promotorii ei promit ca varul este eco-friendly, avand la baza o reteta straveche peruana ce consta dintr-un amestec de lamaie verde, albus de ou si apa.

Proiectul vine intr-un moment de restriste pentru Anzii Peruani, unde temperaturile in crestere din ultimii 35 de ani au fost devastatoare pentru ghetarii montani, care au fost redusi cu 22%, unii dintre ei disparand complet.

Foto: Flickr/jhonny2love

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger