Peștii care ingerează concentrații mici de medicamente anxiolitice mănâncă mai repede și devin mai neînfricați și mai antisociali, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Umea din Suedia. Cercetarea a analizat efectele oxazepamului, folosit pentru a trata panica și anxietatea la oameni, asupra bibanilor europeni.
Foto: Wikipedia/Dgp.martin
Oamenii de știință le-au administrat peștilor concentrații de oxazepam similare cu cele întâlnite în apele curgătoare din Suedia – medicamentul este excretat de oameni, trece prin uzinele de tratare a apei reziduale, care nu pot descompune asemenea compuși chimici, apoi ajung în râuri, scrie Livescience. Bibanii expuși medicamentului în acvarii menite să simuleze condițiile naturale în care aceștia trăiesc de regulă s-au dovedit mai antisociali, distanțându-se de ceilalți pești și atrăgându-și astfel un risc mai mare de a fi atacați de prădători.
Totodată, peștii expuși oxazepamului au început să mănânce mai repede, ceea ce poate avea efecte semnificative asupra mediului – devorarea rapidă a zooplanctonului (mici vietăți care plutesc pe apă) poate conduce la un boom al populației de alge, care constituie hrana zooplanctonului. Mai departe, aceiași bibani “tratați” cu anxiolitice au părăsit mai repede colțurile întunecate ale acvariilor, aventurându-se în zonele deschise pentru a se hrăni. Cei care nu au primit medicamentul zăboveau mai mult în refugii, dovedindu-se mai precauți.
Potrivit cercetătorilor, oxazepamul ajută la reducerea stresului, atât la oameni cât și la animale, însă animalele au nevoie de o anumită doză de stres pentru a se abține de riscuri inutile. Oxazepamul face parte din clasa benzodiazepinelor – folosite la scară largă pentru tratarea anxietății. Este cel mai des prescris anxiolitic din Suedia și se formează și atunci când oamenii metabolizează alte benzodiazepine, cum ar fi diazepamul. Aceste medicamente sunt întâlnite în apele din întreaga lume și pot afecta toți peștii din moment ce acționează asupra unui receptor celular întâlnit la aproape toate vertebratele.
Un comentariu
Pingback: Antiszociálisak lesznek a halak a folyókba került nyugtatóktól » Think Outside The Box