Wai Liu, oncolog la Școala Medicală St George a Universității din Londra, a descoperit că anumiți compuși ai canabisului pot omorî celule canceroase din organismul bolnavilor de leucemie, scrie Huffington Post. Canabinoizii atacă procese importante care asigură supraviețuirea cancerelor, așa că se pot dovedi mai eficienți (sub formă de medicament, nu de joint) decât alte medicamente care nu au decât o singură funcție. Mai ales dacă sunt folosiți alături de chimioterapia standard.
Omul de știință a analizat efectele a șase canabinoizi fără efect psihoactiv – compuși derivați din marijuana care nu cauzează starea de euforie asociată THC-ului – atunci când i-a aplicat fie individual, fie în combinație celulelor canceroase. Canabinoizii s-au remarcat printr-o gamă variată de calități terapeutice care țintesc și blochează căile de dezvoltare a cancerului. În timpul studiului, Liu și echipa sa au crescut în laborator celule lucemice și le-au combinat cu doze tot mai mari din cei șase canabinoizi, purificați în prealabil. Echipa de cercetare a evaluat apoi viabilitatea celulelor canceroase și au stabilit dacă cei șase canabinoizi, luați individual sau în combinație, au distrus celulele sau doar le-au stopat creșterea.
Cancerul, explică cercetătorul, este un termen generic pentru o gamă largă de boli care diferă foarte mult în ceea ce privește compoziția celulară și care apar în urma unor perturbări în creșterea celulară. Chimioterapia perturbă la rândul ei aceste semnale de creștere disfuncțională. Orice tip de cancer cu acest profil ar trebui să răspundă la chimioterapie. Se pare că și canabinoizii țintesc aceleași mecanisme care propulsează cancerul, așa că orice tip de cancer care prezintă defectele atacate de canabinoizi ar trebui să răspundă la aceștia. Nu același lucru se poate spune însă despre tipurile de cancer care nu au aceleași defecte genetice ca cele atacate de canabinoizi. Aflați mai multe pe Huffington Post.
Puteți citi și: