La nivel global, anul 2010 s-a dovedit a fi unul din cei doi ani considerați cei mai căduroși din istoria cunoscută a climei, arată un raport asupra stării vremii planetei. La raport au lucrat 368 de oameni de știință, din 45 de țări din întreaga lume.
Anul trecut a avut oscilații climatice extrem de importante pentru clima planetei, cum ar fi fenomentul climatic El Niño sau cele din zona arctică. Acestea au afectat clima în diferite regiuni și au contribuit la variații importante ale vremii și la formarea unor evenimente meteorologice. Trei seturi de date independente indică anul 2010 drept unul din cei doi cei mai calzi ani cunoscuți ai omenirii (cel puțin de când se păstrează un istoric al unor astfel de informații). Gheața arctică a continuat să își reducă suprafața, ajungând la cea de-a treia cea mai mică suprafață înregistrată de până acum. În Groenlanda, topirea ghețurilor a avut cea mai mare rată din 1958 încoace.
Temperatura globală a suprafeței marine, în 2010, a fost a treia ca și record în căldură, iar nivelul apei continuă să crească. A crescut salinitatea oceanelor, au crescut și emisiile de gaze de seră. Comportamentul imprevizibil al vremii a fost condiționat de fenomenele climatice precum El Niño sau cele din zona arctică. Spre exemplu, Canada a avut cel mai cald an din istoria sa, în vreme ce Marea Britanie a avut cea mai rece iarnă. Pentru câteva orașe din estul SUA, luna februarie a anului trecut s-a dovedit a deține recordul la cantitatea de zăpadă căzută. Raportul poate fi găsit în întregime aici; este un document realizat și publicat anual ca supliment al Buletinului Societății Americane de Meteorologie.
Sursa: ScienceDaily.com
Foto: Junglephotos.com