Anual, 25 de milioane de păsări sunt ucise ilegal la Mediterană

0

Un raport recent publicat scoate la iveală bilanțul masacrului săvârșit de vânători în rândul populațiilor de păsări de la Marea Mediterană, din Europa sudică, până în Orientul Mijlociu. Organizațiile pentru protecția naturii arată că, anual, circa 25 de milioane de păsări sunt otrăvite, împușcate, prinse în capcane sau capturate cu lipici în această regiune.

Potrivit studiului lansat de BirdLife, metodele de vânătoare a păsărilor de la Mediterană sunt extrem de variate: pe plajele din Egipt, există garduri întinse de plasă, în care pică zilnic numeroase păsări, în Malta, mulți copaci sunt înfășurați în nylon, ciprioții ung crengile copacilor cu lipici, iar francezii, de pildă, montează capcane metalice de mici dimensiuni.

Acesta este primul raport care încearcă să scoată la iveală dimensiunea pierderilor de biodiversitate în rândul păsărilor ucise ilegal pe rutele lor de migrație. Aproape jumătate din cele 25 de milioane de păsări sunt omorâte în țări europene, în ciuda directivelor de conservare, iar restul în țări unde există interdicții legale în ceea ce privește vânătoarea păsărilor cântătoare. Bill Oddie, ornitolog britanic și activist pentru protecția naturii, e de părere că de vină pentru acest masacru este complicitatea dintre grupurile de vânătoare și birocrați. ”Cifrele sunt șocante și situația se înrăutățește. Grupurile de vânători din numeroase țări fac tot posibilul să prevină aplicarea legilor de conservare. Probabil că mulți europeni cunosc situația sau se numără la rândul lor printre vânători. Oamenilor aflați la putere le place să omoare lucruri,” a declarat Oddie pentru The Guardian. 

La rândul ei, coordonatoare studiului, Ann-Laure Brochet, consideră că lobby-ul din partea vânătorilor, reticența UE de a lupta împotriva vânătorii și justificările naționale privind tradițiile locale încurajează uciderea în masă a unor uriașe populații de păsări. Dintre toate țările incluse în raport, Brochet arată că cele mai periculoase pentru viața păsărilor migratoare sunt Italia și Egipt, urmate de Siria, Liban și Cipru. Doar în Italia, sunt omorâte anual 5,6 milioane de păsări din 150 de specii.

Cele mai vânate păsări din regiune sunt cinteza (2,9 milioane de exemplare ucise anual), pițigoiul cu cap negru (1,8 milioane), prepelița (1,6 milioane) și mierla (1,2 milioane). Multe alte specii sunt grav amenințate cu extincția în zonă, ca urmare a vânătorii scăpate de sub control: populațiile de turturea și mierlă sunt masiv reduse, iar eretele alb și vulturul egiptean se află pe lista roșie a speciilor amenințate. Un recensământ recent în rândul păsărilor din Europa arată că o cincime se confruntă cu riscul extincției în Uniunea Europeană, ca urmare a mai multor factori, printre care pierderea habitatelor, schimbările climatice și agricultura intensivă.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger