Antreprenorii marijuanei din Colorado vor să-şi facă propria bancă

0

Afacerile cu marijuana au devenit legale în statul american Colorado, astfel că tot mai mulţi întreprinzători privaţi se lansează ori au succes în acest domeniu. Problema lor, însă, în momentul de faţă, este că trebuie să lucreze numai cu bani gheaţă, pentru că băncile nu vor să facă afaceri cu ei.

 

 

Drept urmare, un grup de antreprenori locali speră să deschidă prima bancă din Colorado creată special pentru a servi afacerilor cu marijuana. Deşi lăudabilă, iniţiativa lor, însă, se loveşte de legile federale americane. “Pentru a deschide o astfel de instituţie financiară dedicată afacerilor cu marijuana, ei trebuie să facă depozite într-un cont la Trezorerie (Federal Reserve) şi nu pot face asta din cauza legilor federale care interzic comerţul cu marijuana. Controversele legale dintre guvernul federal şi statul Colorado iau amploare, astfel, în urma legalizării marijuanei în Colorado, dar nu şi la nivel federal”, explică publicaţia The New York Times.

Pentru că marijuana nu este legală la nivelul SUA, băncile riscă să fie acuzate de spălare de bani dacă acceptă să facă afaceri cu antreprenorii din domeniu. Aceştia, totodată, nu prea pot să încheie asigurări, aşa cum fac proprietarii altor afaceri, din alte domenii, din acelaşi motiv. Aşa că proprietarii de magazine cu marijuana din statul Colorado resimt consecinţele: sunt obligaţi să lucreze numai cu bani gheaţă, ceea ce îi face vulnerabili în faţa hoţilor şi plătesc taxe federale uriaşe, comparativ cu alte afaceri. În ciuda faptului că state vecine au dat Colorado în judecată din cauza faptului că marijuana vândută acolo ajunge şi între graniţele lor, autorităţile din Colorado nu intenţionează să revină asupra legii.

Dar cum numai 5% dintre afaceriştii cu marijuana se folosesc de instituţii financiare (aşa cum reuşesc să o facă), este clar că economia statului are nevoie de bănci mult mai prietenoase cu aceştia. Dacă autorităţile financiare federale vor fi de acord cu înfiinţarea unor astfel de instituţii financiare, rămâne de văzut; ar fi un pas către o industrie a marijuanei mai curată din toate punctele de vedere, consideră publicaţia Grist.

 

Mai multe detalii despre acest subiect, aici.

 

Sursa şi foto: Grist

 

Puteţi citi şi:

Jamaica a dezincriminat marijuana cu ocazia aniversării lui Bob Marley

Statul Colorado oferă şcolilor un milion de dolari, obţinuţi din vânzarea marijuanei

Legalizarea marijuanei epuizează stocurile magazinelor

Avocaţii din Colorado, puşi în încurcătură de legalizarea marijuanei

În statele care au legalizat marijuana medicinală, numărul supradozelor cu analgezice a scăzut masiv


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger