Antreprenor la 17 ani: Firmă de curierat pe bicicletă în Constanța, înființată de doi liceeni

0

Doi tineri liceeni din Constanța și-au deschis propriul business după ce au câștigat un concurs de antreprenoriat al Junior Achievement Romania în liceul lor. Ei au înființat primul serviciu de curierat rapid pe bicicletă din județ. Firma lor, Bicycle Courier, are deocamdată doar doi angajați care livrează câte 20 de plicuri pe zi, dar dacă totul merge conform planului, până la sfârșitul lunii noiembrie vor avea șapte angajați și vor livra 1.000 de plicuri lunar.

 

courier

 

Andrei are 17 ani, este elev în clasa a XI-a în cadrul Liceului Tehnologic “Virgil Madgearu” din Constanța, este salvator voluntar în cadrul Asociației Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență, președintele Asociației Elevilor din Constanța și arbitru de fotbal. El a înființat firma împreună cu un prieten din copilărie, Mihnea Călugăru, elev în clasa a XI-a în cadrul Liceului Ovidius, amândoi fiind pasionați de biciclete.

“Vroiam să fac afaceri încă de la 13 ani. La acea vârstă, mă gândeam ce activități pot întreprinde pentru a câștiga niște bănuți, făcând totodată o legătură cu bicicletele, pentru a îmbina utilul cu plăcutul. Într-o zi oarecare, tatăl meu mi-a spus că a plătit un taximetrist pentru a livra un plic într-un cartier mai îndepărtat al orașului, însă acel plic nu a ajuns la destinație nici până în ziua de azi. Atunci a venit sclipirea – curierat pe bicicletă”, spune Andrei Eduard Burghelea.

Și oportunitatea a venit odată cu concursul “Compania anului” organizat de Junior Achievement în cadrul liceului Virgil Madgearu din Constanța, unde învață unul din cei doi fondatori ai firmei de curierat. Ei au câștigat premiul pentru “cel mai bun plan de afaceri”. “Participarea în această competiție mi-a deschis ochii. Am învățat ce înseamnă lucrul în echipă, perseverența, inovarea și vânzarea serviciului, dar cel mai important lucru este că am realizat că, dacă vrei să faci ceva cu adevărat, trebuie să acționezi”, spune Andrei. După câștigarea concursului, și-a propus un obiectiv “modest”: “Vreau să devin cel mai important antreprenor din lume”.

Andrei a apelat la o prietenă care avea deja 18 ani pentru a-l ajuta cu înființarea companiei. Nu i s-a părut deloc greu începutul. pentru că este pasionat de afaceri. Se mândrește că deja multe companii din Constanța știu de ei, deși au început să lucreze abia acum o lună.

Bicycle Courier preia livrări naționale și locale, dar este specializat pe livrări locale imediate, percepe o taxă unică de 13 lei, cu retur de documente, ramburs și confirmare de primire gratuite, iar livrarea nu durează mai mult de 90 de minute. Procedura de comandă este foarte simplă: clientul are posibilitatea de a lansa comenzi atât online, cât şi de pe telefon, prin aplicația mobilă Lokko, dar şi printr-un simplu apel telefonic. După aproximativ 15-30 de minute de la lansarea comenzii, cel mai apropiat curier va ridica plicul de la adresa expeditorului și, în funcție de tipul de livrare ales, acesta va efectua livrarea. Pentru o livrare națională în 24 de ore, se percepe o taxă de 11 lei, iar pentru o livrare locală în 24 de ore, se percepe o taxă de 8.5 lei, cel mai mic tarif de pe piață.

În acest moment, compania Bicycle Courier are doar doi angajați care livrează câte 20 de plicuri pe zi. Deja compania e în discuții cu un al treilea angajat, un bărbat de 35 de ani care își dorește să fie curier pe bicicletă. Deși cei doi fondatori ai firmei și-au propus să angajeze tineri absolvenți de liceu șomeri, au constatat că aceștia nu își doresc un loc de muncă. “Vorba unui tânăr contactat de noi – ‘e mai bine acasă la TV’. Sperăm că acesta este doar un caz izolat”, spune Andrei. Până la sfârșitul lunii noiembrie, el estimează că Bicycle Courier va avea șapte angajați ce vor livra aproximativ 1.000 de plicuri lunar.

Foarte încurajator este faptul că Andrei spune că nu e deloc greu să începi o afacere, de fapt, și că trebuie doar să vrei. Desigur, mai trebuie și o investiție inițială de patru cifre, în euro. Până în vara anului viitor, cei doi tineri își propun să își extindă activitatea prin propriile resurse în tot județul Constanța și în orașele Tulcea, Galați și Brăila.

La programul de educație antreprenorială ”Compania”, derulat de Junior Achievement România, în anul școlar 2013-2014, au luat parte gratuit peste 17.100 de elevi şi peste 500 de profesori din aproximativ 300 de școli. Tinerii au deprins concepte economice, au învățat să elaboreze și să implementeze un plan de afaceri și au fost consiliați de reprezentanți voluntari ai companiilor partenere.

Programul “Compania” este o experiență reală de antreprenoriat, prin care elevii au oportunitatea de a transforma o idee de afacere într-un business pilot sau un start-up împreuna cu prietenii și colegii, intrând în competiție cu alte echipe din România și apoi din Europa. Fie că sunteți elev, părinte sau profesor, puteți solicita introducerea programelor de antreprenoriat ale Junior Achievement în programa școlii. Informații despre înscriere sunt disponibile pe site-ul organizației.

Tinerii cu spirit antreprenorial pot profita de o serie de facilități pentru a-și deschide propriile afaceri. Ei pot înființa microîntreprinderi pentru întreprinzători debutanți (SRL-D) cu următoarele facilități:

  • O alocație financiară nerambursabilă de la stat reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 Euro, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri;
  • Garanții pentru credite de până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei;
  • Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioada nedeterminată;
  • Scutirea de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerțului pentru înregistrarea microîntreprinderii;
  • Consiliere și instruire.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger