Antrenamentul corpuluişi minţii tratează oboseala cronică

0

Oboseala cronică trebuie tratată cu terapie comportamentală sau exerciţii, susţin cercetătorii britanici, citaţi de BBC. Studiul acestora arată că abordarea propusă de unele organizaţii, de gestionare a nivelului de energie, este mai puţin eficientă.

Un sfert de milion de oameni din Marea Britanie suferă de această afecţiune, însă cauza rămâne necunoscută.

Printre simptomele oboselii cronice se numără epuizarea, slaba concentrare, memoria scăzută, durerile musculare şi dereglări ale somnului.

Studiul a analizat ce tratamente sunt mai eficiente. Cercetătorii au comparat CBT – terapie comportamentală care schimbă modul oamenilor de a gândi şi de a acţiona, cu terapia fizică prin creşterea graduală a exerciţiilor fizice şi terapia de adaptare prin planificarea de activităţi pentru a evita oboseala.

Toţi cei 164 de oameni care au luat parte la studiu sufereau de oboseală cronică, dar nu erau la pat. Cercetătorii au concluzionat că terapia comportamentală şi activitatea fizică au fost cele mai eficiente, ambele reducând oboseala şi crescând funcţia fizică.

Prin intermediul terapiei comportamentale, 30% dintre pacienţi au ajuns la un nivel normal de oboseală.

Studiul arată că terapia de adaptare este puţin mai bună decât sfatul medical de bază. “Una dintre dificultăţile din domeniul este ambiguitatea – care este cauza şi, mai important, care este tratamentul?”, spune profesorul Michael Sharpe, co-autor al studiului. “Dovezile de până acum sunt controversate”, mai spune acesta.

Organizaţia de profil Action fo ME susţine, însă, că rezultatele sunt exagerate şi pune la îndoială siguranţa terapiei prin exerciţii fizice.

“Rezultatele contrazic dovezile sondajelor noastre. Din 2.763 de persoane cu oboseală cronică care au luat parte la sondajul nostru din 2008, 82% au considerat terapie prin adaptare ca fiind de folos, comparativ cu 50% – procentul celor care optau pentru terapia comportamentală şi 45% pentru terapia prin activitate fizică”, spune Peter Spencer, CEO al Action for ME.

“În plus, este îngrijorător că 34% au spus că terapia prin activitate fizică le face rău”, a adăugat acesta.

Autorii sugerează că sfaturile nepotrivite, precum recomandarea de a merge pur şi simplu la sală, ar putea fi responsabile pentru experienţele proaste cu privire la terapia prin exerciţii. Nivelul de activitate fizică trebuie stabilit pentru fiecare persoană în parte.

Foto: Flickr / o5com

Citiţi şi:

Aromele de zi cu zi care încurajează pierderea greutăţii

VIDEO Putem ameliora durerea schimbând direcţia privirii

Umblatul în somn este un defect genetic

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger