Antisocialilor nu le e frică de grupuri, le e frică de cel mai puternic dintr-un grup

0

Am vrea să fim egali social dar în anumite situații trebuie să acceptăm, pentru binele tuturor,  că unii dintre noi sînt mai puternici. Studii recente explică mecanismul prin care am învățat în timp să ne apărăm, ca societate, de comportamentele antisociale.

 

Vecinii de deasupra ascultă zilnic muzica la volum maxim. Dacă toți cei afectați așteaptă ca altcineva să-i pedepsească pe antisociali, aceștia vor continua să sfideze. Cercetări recente făcute de Universitatea din Oxford au arătat că dacă membrii unui grup identifică printre ei un membru mai puternic, aceasta poate duce la o înțelegere tacită în privința celui delegat să-l pedepsească pe antiscoial.

Dimpotrivă, cînd într-un grup orgoliile sînt prea mari și grupului îi vine greu să-l identifice pe cel mai puternic, antisocialul își continuă activitățile antisociale.

O serie de studii suf forma jocurilor de strategie au arătat că atunci cînd antisocialul știe că e un jucător puternic într-un grup și există un risc de a fi pedepsit, e mai reținut. Mai pe scurt – antisocialilor nu le e frică de grupuri de oameni, oricît de mulți ar fi, le poate fi frică de anumiți membri ai unui grup.

Autorii studiului au explicat: Cercetările noastre ne ajută să înțelegem cum era posibilă ordinea socială în preistoria umană, cînd nu exista un sistem polițienesc. Cei care se înfruntau cu antisocialul erau cei considerați puternici și aprecierea puterii se schimba după cultura societății, putea fi vorba de cel mai mare fizic, cel mai bogat, cel mai deștept și așa mai departe.

Cel mai important e că exista certitudinea că antisocialul nu va fi lăsat în pace și această certitudine valora mai mult decît asprimea pedepsei în sine.

Acest sistem presupune acceptarea unei mici inegalități între membrii unui grup. Avantajul e că nici nu e nevoie de cele mai multe ori să fie pusă în practică pedeapsa, antisocialii își reduc activitatea numai știind că există acel cineva puternic acolo care e cu ochii pe el.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger