Antinarcisismul. O femeie şi-a impus să evite oglinzile timp de un an

2

“Încerc să pun accentul mai puţin pe înfăţişarea mea şi mai mult pe alte aspecte ale vieţii”, spune pentru revista Time Kjerstin Gruys, o tânără de 28 de ani absolventă de sociologie la UCLA, care studiază cultura frumuseţii şi industria modei. Gruys şi-a propus să evite oglinzile timp de un an, inclusiv pe data de 1 octombrie, când va avea loc nunta ei.

Anul trecut, când a cutreierat magazinele împreună cu mama ei în căutarea unei rochii de mireasă, tânăra de 28 de ani s-a ales cu un exerciţiu chinuitor de analiză critică a propriului corp. Ieşită de mai puţin de 10 ani dintr-o luptă cu anorexia, Gruys s-a văzut din nou nefericită de felul în care arată, luând în calul o nouă dietă chiar dacă era conştientă că nu avea nevoie să piardă din greutate. “Pentru mine, privitul în oglindă era încărcat cu multă gândire negativă”, spune ea pentru revista americană. “Există un punct în care a te privi în oglindă nu îţi aduce informaţii suplimentare”.

După experienţa de la sesiunea de shopping, absolventa de sociologie a început să citească o carte în al cărei prolog autorul spunea povestea unui ordin de măicuţe supuse unor reguli stricte privind vanitatea. Una dintre ele era interdicţia de a nu îşi privi propriile trupuri în timp ce se îmbăiau. Kjerstin Gruys a devenit geloasă pe acele măicuţe, chiar dacă nu voia să se ducă la mănăstire, şi s-a gândit: oare ar putea rezista o zi întreagă fără să se privească în oglindă? Pe 26 martie a urzit un ţel şi mai ambiţios: timp de un an, se va abţine de la a se privi în oglinzi, suprafeţe reflectante, vitrine sau fotografii.

Este o modalitate de a medita la modul în care înfăţişarea modelează viaţa femeilor, iar Gruys vrea să le facă pe acestea din urmă conştiente de impactul pe care cultura frumuseţii îl are asupra existenţei lor. Tânăra a pus-o şi de un blog pe această temă, Mirror, Mirror…Off the Wall. Într-una dintre postări face trimitere la un sondaj care spune că femeile îşi petrec cinci zile pe ani analizându-şi reflexiile. Cititorii au votat ca Gruys să aibă voie să-şi privească măcar fotografiile de la nuntă, însă absolventa de sociologie e indecisă încă dacă să-şi permită o asemenea concesie.

Sursa: Time

Foto: Flickr/Cea.


2 comentarii

  1. “interdicţia de a nu îşi propriile trupuri în timp ce se îmbăiau” de a nu isi CEEE? ca innebunesc de curiozitate. si faptul ca se forteaza sa nu isi analizeze tinuta din ziua nuntii nu e antinarcisism ci doar o incapatanare pe termen fix

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger