Scriitorul britanic Brian Dean a publicat recent un eseu în care susţine că oamenii ar trebui să regândească ideea de muncă şi, eventual, s-o înlocuiască cu cea de “antimuncă”. “Antimunca e o alternativă morală la obsesia pentru ‘joburi’ care ne-a infestat prea multă vreme societatea”, argumentează el. “E un proiect de regândire radicală a muncii şi a timpului liber. Este totodată şi un antidot cognitiv la cultura dăunătoare a ‘muncii din greu’, care ne-a furat atât minţile, cât şi timpul preţios”.
Ideea de muncă grea ca şi virtute nu e conectată la realităţile prezentului, sugerează Dean. Conceptul a fost dezvoltat în vremurile puritane şi nu a dispărut nici până azi. Calvin i-a denunţat pe “netrebnicii puturoşi” în anii 1500, iar astăzi e la fel – asistaţii sociali care nu-şi caută de muncă sunt consideraţi paria ai societăţii. Acum că tehnologia face ca tot mai multe joburi să nu mai fie necesare, poate că ar fi timpul ca oamenii să regândească ideea de muncă, crede scriitorul britanic. Acum 20 de ani, teoreticianul Jeremy Rifkin estima că circa 75% din joburile din ţările industrializate aveau incluse sarcini ce puteau fi cel puţin parţial automate şi că, odată cu dezvoltarea inteligenţei artificiale şi a ingineriei, numărul lor va fi tot mai mare.
“Într-o mare măsură, societatea pare să fie în negare în această privinţă”, scrie Dean. “Aşa că există în continuare convingerea persistentă că putem atinge ‘ocuparea totală’. Rifkin a demonstrat empiric că asta e o prostie, mai puţin atunci când muncim de dragul muncii. Şi se pare că asta facem ca societate. Peste tot unde te uiţi vezi joburi stupide, fără sens (şi probabil distructive la adresa mediului)”. Scriitorul susţine că ar trebui să existe un venit minim necondiționat, un sistem care să le asigure oamenilor resursele necesare pentru a-şi satisface nevoile de bază, astfel încât toată lumea să aibă timp suficient pentru a face ceva ce-i împlineşte cu adevărat. “Societatea a devenit tot mai bogată”, spune el. “Asta se poate vedea şi după indicatorii tradiţionali ai avuţiei (PIB-ul, de exemplu). Dar avuţia a ajuns să fie concentrată din ce în ce mai mult în mâinile celor puţini. Aşa că, fundamental, problema nu ţine de muncă, ci despre cum distribuirea avuţiei într-un mod cât mai echitabil şi mai uman”.
“Motivul pentru care discuţia depăşeşte conceptul de muncă este că mare parte din avuţie nu mai provine din munca umană”, adaugă el. “Dar din modul în care este pusă de obicei problema, ai crede că trândăvia e de vină şi că punerea oamenilor la muncă ar fi soluţia. Dar criza economică actuală nu a fost cauzată de trândăvia umană şi nici recesiunile anterioare”.
Dacă toată lumea ar primi un venit de bază, asta nu înseamnă că ar renunţa la joburi. Ideea este că mult mai puţini oameni ar trebui să muncească cu adevărat pentru a ţine economia funcţională, graţie progreselor tehnologice şi a celor în materie de eficienţă şi productivitate. “Nu spune nimeni că nu mai există nevoia de muncă, evident că există”, scrie Dean. “Dar dacă vă uitaţi la ce este nevoie în materie de muncă pentru, să zicem, producția de mâncare pentru o societate, veți vedea cât de mare a fost efectul dezvoltării – a redus cererile impuse de muncă la o parte infimă din ce se cerea în perioadele anterioare”. Elveția se gândește deja să asigure un venit de bază anual de 30.000 de franci, acordați cetățenilor doar pentru că sunt în viață.
“Antimunca este modul meu de a confrunta un obstacol social uriaș în calea schimbării”, susține scriitorul britanic. “Acel obstacol este modul în care munca – și în special ‘ocuparea totală’ – este încadrată moral ca fiind inerent o virtute și o necesitate. Este un argument moral care, de obicei, nu este pus la îndoială sau analizat. Este pur și simplu luat ca atare”.
Sursa: FastCoExist
Puteți citi și:
Venitul minim necondiționat, un nou drept fundamental al omului?
Un magnat le oferă angajaţilor săi concediu nelimitat
2 comentarii
Interesant acest ”ESEU” evident stim cu toti (normal in functie cit de educati suntem ) ca aceste scopuri au final de atingere a unori practici mondiale de ”SCLAVIE MODERNA ” care defapt se practica cu mare interes ma ales in Tarile civilizate , hai sa zicem una din ele America .
Munca de acasa, in fata calculatorului, fiecare cat doreste, cerem seriozitate.
Pentru mai multe informatii, contactati adresa [email protected] cu unul dintre codurile urmatoare:
-“info” pentru cei care au rabdare si vor sa-si
construiasca ceva solid, cu rasplata mai mare in viitor (intr-un an, maxim 2);
-“detalii” pentru cei care doresc rezultate
palpabile in timp mai scurt (in cursul unui singur an);
-“voip” pentru cei care vorbesc mult la telefon si
doresc un surplus la veniturile proprii.
Orice alegeti, e de viitor si realizabil cu putine resurse financiare si de timp.
Astept mesajul dumneavoastra.