Antidot pentru rinoceri

0

În zilele noastre încă există voci care neagă existenţa Holocaustului în România. Rinocerii lui Eugen Ionescu se exprimă nestingheriţi: pe14 februarie 2013, membrii Academiei Române aplaudau în Aula instituţiei un discurs care accentua că “în România n-a fost Holocaust, doar persecuţii” şi că “Holocaustul din România este o minciună enormă pe plan cosmic.” Ulterior, Academia Română s-a dezis de orice responsabilitate în legătură cu discursul aplaudat.

de One World Romania

 

Evenimentul pe care vi-l prezentăm săptămâna aceasta (14-19 octombrie) la Muzeul Naţional al Ţăranului Român încearcă să furnizeze un antidot pentru rinoceri. Prin filmele şi dezbaterile programate, publicul bucureştean va vedea poveşti ale unor oameni care au trăit Holocaustul pe pielea lor, va auzi mărturii ale unor supravieţuitori şi păreri ale celor ce nu ar fi aplaudat discursul din februarie 2013.

Aşadar, One World România vă invită la încă 5 seri de film documentar, la care sperăm să îi întâlnim măcar pe câţiva dintre membrii Academiei Române şi pe toţi cei care vor să afle adevărul despre o parte întunecată a istoriei noastre.

Până sâmbătă, 19 octombrie, puteţi vedea în foaierul Muzeului Naţional al Ţăranului Român expoziţia de fotografie intitulată “Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi.” De asemenea, în fiecare seară am pregătit proiecţii de film, urmate de discuţii la care vor participa jurnalişti, regizori, istorici şi reprezentanţi ai diferitelor ONG-uri. De asemenea, miercurea şi sâmbăta vor avea loc două ateliere educaţionale pentru elevi şi profesori, intitulate “Să învăţăm despre Holocaust prin film!”. Programul complet al evenimentelor este afişat aici.

Vă aşteptăm la Muzeul Naţional al Ţăranului Român cu dezbateri şi filme documentare. Cu cât ştim mai mult, cu atât vom fi mai puţini vulnerabili în faţa unor incidente precum cel din februarie 2013.

“În Rinocerii am încercat să arăt cum devine cu putinţă delirul colectiv, orbirea colectivă, şi cum un anume adevăr poate fi salvat, menţinut intact, de o conştiinţă individuală.” – Eugen Ionescu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger