În urma unui experiment realizat de cercetători de la University College London, a reieşit că medicamentele antidepresive cele mai răspândite afectează capacitatea de decizie a oamenilor, în ceea ce priveşte componenta morală a acţiunilor lor.
În cadrul experimentului, la care au participat 175 de persoane sănătoase, au fost create trei grupuri: unul a primit citalopram, un antidepresiv care creşte producţia de serotonină, alt grup a primit levodopa, medicament care creşte secreţia de dopamină, folosit în tratamentele pentru Parkinson, în vreme ce al treilea rând a primit doar placebo. Autorii studiului au fost interesaţi să afle câtă suferinţă ar fi aceşti oameni să provoace altora şi lor înşile, în schimbul banilor. Astfel, participanţii au fost supuşi mai multor probe în care să administreze electroşocuri altor persoane sau să-şi administreze singuri electroşocuri, urmând un model de recompense.
S-a observat că cele două medicamente au avut cel mai puternic impact asupra participanţilor, în dublu sens: cei care au primit citalopram au fost dispuşi să plătească aproape dublu pentru a evita suferinţa asupra lor sau asupra altora, în raport cu persoanele care primiseră placebo. Cei care au primit levodopa au acţionat mult mai egoist, acceptând mai degrabă să provoace suferinţă altora, în schimbul recomoenselor.
Sursa: Science Alert
Puteţi citi şi:
Ar trebui să luăm pastile ca să devenim nişte oameni mai buni?
Un comentariu
studiul facut pe 175 persoane este prea mic. Studiu facut pe persoane sanatoase e iar prea slab, nu stim cum interfereaza un medicament cu boala…