Antarctica: naşterea unui iceberg

0

O masă uriaşă de gheaţă din regiunea antarctică se rupe în două. Procesul a fost observat de către oamenii de ştiinţă ai NASA, aflaţi întâmplător în regiune, într-un zbor de monitorizare. Astfel, ei au observat şi filmat începutul procesului naşterii unui iceberg din insula Pine Glacier.

 

 

Canionul format în gheaţă are cam 32 de kilometri lungime şi poate fi văzut în video-ul de mai jos. Insula de gheaţă din care se desprinde icebergul (Pine Island Glacier, numită pe scurt PIG) este acum atent monitorizată de către oamenii de ştiinţă, care vor să surprindă fiecare moment al fenomenului. Masa imensă de gheaţă a insulei şi-a accelerat mişcarea, în ultimul deceniu, PIG devenind unul dintre cei mai rapizi gheţari din Antarctica – în prezent se deplasează cu aproximativ 4 km pe an.

Antarctica este căminul unui important procent din apa dulce a planetei (70%), respectiv pentru gheaţa formată din apă dulce (90%).  Suprafeţele îngheţate care acoperă apele ajung şi la o grosime de patru kilometri, în anumite locuri. În partea estică, gheaţa pare stabilă, în vreme ce în partea vestică a Antarcticii, acolo unde se află PIG şi mulţi alţi gheţari, oamenii de ştiinţă au remarcat cu îngrijorare schimbarea peisajului şi dispariţia gheţurilor la o rată mult mai rapidă decât ar fi crezut orice studiu în urmă cu doar câteva decenii. Modificările peisajului glaciar au efecte asupra omenirii în ansamblu, pentru că ridică nivelul mărilor de pretutindeni. Potrivit NASA, topirea gheţurilor antarctice înseamnă, în total, o treime din nivelul de creştere al apei la scară globală.

 

 

Sursa şi video: OAP

Foto: Jefferson Beck / NASA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger