Anotimpulîn care ne naștem ne poate afecta tot restul vieții

0

Anotimpul în care ne naștem poate afecta totul, de la vedere, până la obiceiurile noastre culinare și sănătatea generală mai târziu în viață. Cea mai nouă cercetare arată că oamenii născuți primăvara sunt mai expuși anorexiei în perioada adultă decât cei care se nasc în alte anotimpuri, fiind vorba de un risc cu până la 15% mai mare. Aflați la ce vă puteți aștepta dacă ați venit pe lume în alte anotimpuri.

Cercetătorii de la Wellcome Trust Center for Human Genetics, Marea Britanie, au observat că 8 din 100 de oameni care se nasc între lunile martie și iunie dezvoltă anorexie, informează Livescience. Studiile anterioare au găsit legături similare între nașterile primăvăratice și afecțiuni precum schizofrenia, scleroza multiplă sau diabetul de tip 1. Se poate ca aceste boli să fie cauzate de anumiți factori de mediu prezenți în timpul sarcinii sau în primele luni de viață, însă oamenii de știință nu sunt încă siguri de asta. Candidații principali sunt nivelul vitaminei D, infecțiile sezoniere, modificări ale nutriției și fluctuațiile climatice. Acești factori de mediu par să influențeze o gamă largă de afecțiuni:

* Un studiu din 2003 a arătat că nou-născuții afro-americani născuți vara și toamna sunt mai mici decât cei născuți în alte anotimpuri. Totodată, copiii afro-americanilor și puertoricanilor câștigau mai puțin în greutate în primele patru luni de viață dacă se nășteau toamna.

* Copiii născuți toamna prezintă un risc cu 9,5% mai mare de a dezvolta alergii alimentare, cu 5% mai mult decât cei veniți pe lume în iunie și iulie. Mai departe, copiii lunii decembrie se nasc cu un risc de trei ori mai mare de a dezvolta eczeme și o respirație greoaie. Cel puțin acestea sunt concluziile unui studiu publicat în 2010.

* Miopia moderară sau severă are o incidență mai mare în rândul oamenilor născuți în lunile de vară, s-a observat în cadrul unei cercetări publicate în 2008.

* Lunile în care ne naștem ne pot afecta și ceasul biologic, a concluzionat un studiu din 2010 realizat pe șoareci. Șoarecii născuți iarna s-au adaptat mai greu ciclului de lumină din timpul verii, ceea ce ar putea avea legătură cu riscul sporit de afecțiuni mentale în rândul oamenilor născuți iarna.

* Leucemia a fost asociată alături de anorexie venitului pe lume primăvara, cea mai periculoasă fiind luna aprilie.

* Lunile în care ne naștem au fost asociate și cu longevitatea – două studii din Austria și Danemarca au descoperit că oamenii născuți toamna trăiesc mai mult decât cei născuți primăvara.

Foto: Reuters

Citiți și:

Vremea din oasele noastre: cum se explică meteodependenţa

Fructele şi legumele de sezon. Suntem programați să mâncăm mere toamna și leurdă primăvara?

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger