Anonymous a atacat site-ul MIT după sinuciderea lui Aaron Swartz

0

Gruparea kacktivistă Anonymous a luat în stăpânire o parte din site-ul Massachusetts Institute of Technology (MIT) pentru a posta un tribut în numele lui Aaron Swartz, activist și geniu al informaticii care s-a spânzurat vineri noaptea în New York, și pentru a cere reformă în domeniul infracțiunilor informatice și al proprietății intelectuale.

 

 

Co-fondatorul Reddit și activistul Aaron Swartz s-a sinucis la 26 de ani

 

Acțiunea a venit la câteva ore după ce MIT a promis că va investiga rolul pe care l-a avut în decizia lui Swartz de a-și lua viața. Familia activistului american a susținut într-o declarație că deciziile luate de avocații federali din Massachusetts și de oficialii de la MIT au contribuit la moartea lui Swartz. “Spre deosebire de JSTOR, MIT a refuzat să-l apere pe Aaron și principiile cel mai prețuite de comunitatea sa (n.r. – a MIT)”

În 2011, Aaron Swartz, co-fondator al platformei sociale Reddit și militant pentru accesul liber la informații pe internet, a fost acuzat de furt pentru că ar fi intrat în sistemul informatic al MIT și pentru că ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academică JSTOR, un serviciu care pune la dispoziția utilizatorilor publicații universitare și știintifice pe bază de abonament. Dacă nu și-ar fi luat viața, pe Aaron l-ar fi putut aștepta 35 de ani de închisoare și o amendă de 1 milion de dolari, procesul său urmând să înceapă în aprilie.

Duminică, 13 ianuarie, paginile cogen.mit.edu și rledev.mit.edu au fost modificate pentru a afișa mesajul grupării Anonymous: “Indiferent dacă guvernul a contribuit sau nu la sinuciderea sa, acuzațiile guvernamentale împotriva lui Swartz au fost o eroare grotescă a justiției, o umbră distorsionată și perversă a justiției pentru care Aaron a luptat până la moarte – eliberarea literaturii științifice finanțată din bani publici de un sistem editorial care o face inaccesabilă majorității celor care au plătit pentru ea -, contribuind la îmbunătățirea lumii prin facilitarea sharing-ului – un ideal pe care ar trebui să-l sprijinim cu toții”.

Mesajul hacktiviștilor a fost însoțit de o serie de doleanțe întru reforma sistemului de justiție:

* Cerem ca această tragedie să devină bază pentru reforma legilor din domeniul infracțiunilor informatice și a procurorilor care le aplică cu exces de zel.

* Cerem ca această tragedie să devină o bază pentru reforma legii copyright-ului și a proprietății intelectuale, prin întoarcerea la principii adecvate precum bunuri comune pentru cei mulți, în loc de câștig privat pentru cei puțini.

* Cerem ca această tragedie să devină bază pentru o recunoaștere mai largă a oprimării și nedreptăților aplicate zilnic de anumite persoane și instituții cu autoritate împotriva oricărui om care îndrăznește să-și apere și să fie recunoscut pentru convingerile sale și pentru o mai mare solidaritate și ajutor reciproc în semn de răspuns.

* Cerem ca această tragedie să devină o bază pentru un angajament reînnoit și neclintit în vederea unui internet liber, cruțat de cenzură prin egalitatea accesului și francize pentru toți.

Examiner scrie că Anonymous a postat mesajul și pe site-ul Departamentului de Justiție.

 

Surse: The Next Web, CNET, Examiner.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger