Animalele presimt cutremurele prin decodarea schimbărilor chimice din apa subterană

0

 

Nu mai este un secret pentru știință că animalele au simțuri diferite de ale noastre, prin care pot anticipa un fenomen precum cutremurul, spre exemplu. Explicația în acest caz este că animalele simt schimbările chimice din apa subterană care se produc în momentul premergător unui cutremur, spune cel mai recent studiu în domeniu.

 

Faptul că animalele simt aceste modificări chimice ar explica acel comportament considerat bizar și asociat, de multă vreme, cu producerea cutremurelor. Cercetarea care a trasat concluziile referitoare la motivele acestui comportament a pornit în 2009, când oamenii de știință au remarcat cum, în Italia, o colonie de broaște râioase și-a abandonat iazul cu câteva zile înainte de cutremurul care a lovit atunci regiunea L’Aquila. Autorii studiului publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health susțin că analiza și concluziile lor ar putea fi folosite în munca legată de predictibilitatea cutremurelor – mai exact, de metode pentru a prezice apariția acestora, în scopul anunțării populației și minimizării pagubelor.

În studiul lor, cercetătorii coordonați de Friedemann Freund (NASA) și Rachel Grant (Open University) descriu mecanismul prin care rocile sub presiune din scoarța terestră eliberează particule încărcate, care reacționează la contactul cu apa subterană. Animalele care trăiesc în sau aproape de astfel de ape sunt foarte sensibile la orice schimbare în chimia habitatului lor, așa că pot simți modificările cu câteva zile înainte ca rocile să cedeze presiunii și să cauzeze cutremurul. Cazul broaștelor din Italia nu este singurul cunoscut de acest fel: de-a lungul istoriei au fost consemnate multe comportamente bizare ale reptilelor, amfibienilor, peștilor chiar înainte de producerea unor cutremure. Spre exemplu, în China, în 1975, oamenii au privit mirați cum șerpii și-au părăsit ascunzișurile cu o lună înainte ca Haicheng să fie lovit de un cutremur puternic.

Curios la exemplu șerpilor este că întâmplarea a avut loc în timpul iernii, când aceștia hibernează, iar temperaturile de afară erau prea scăzute pentru ei, deci a-și părăsi cuiburile părea adevărată sinucidere. Până la cazul broaștelor din Italia (foto stânga, sus), însă, toate relatările despre comportamentul preventiv al animalelor erau considerate ”anecdote populare”, nefiind documentate științific. Dar broaștele din L’Aquila erau deja monitorizate în cadrul unei cercetări doctorale realizate de Rachel Grant. Ea a observat, astfel, cum, în trei zile, din 96 de locuitori ai coloniei nu a mai rămas nici unul. Descoperirea sa i-a făcut pe specialiștii de la NASA să o contacteze și să ducă mai departe cercetarea, cu scopul găsirii legăturilor dintre cutremur și comportamentul animalelor. Echipa speră ca studiul lor să inspire biologii și geologii să conlucreze pentru a descoperi cum ne-ar putea ajuta animalele să recunoaștem semnele unui cutremur iminent.

 

Sursa: BBC News

Foto: L’Aquila, Italia, imediat după cutremur

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger