Animalele de la circ, penitență de dragul distracției

1

Un an de antrenamente dificile și viață claustrată în menajerie pentru doar 10 minute de spectacol. Este soarta leilor, tigrilor, urșilor cămilelor, leilor de mare, zebrelor, maimuțelor sau elefanților din circuri, dresați să adopte poziții nefirești și să execute numere uneori periculoase numai pentru a distra publicul, în mare parte compus din copii.

Cu ocazia desfășurării, la București, a Festivalului Internațional de Artă a Circului (FIAC), organizația VIER PFOTEN România ține să atragă atenția că mii de animale sălbatice continuă să fie supuse unor antrenamente și condiții de trai dificile în circurile din Europa, în lipsa unor reglementări clare menite să pună capăt acestor practici. Trei circuri – din România, Ucraina și Suedia – se întrec în aceste zile, la București, pentru cucerirea trofeului “Leul de Aur” oferit de FIAC, juriul având în componență și copii. Aceștia se amuză la vederea elefanților sau a focilor puse să execute tot felul de giumbușlucuri în arenă, fără a avea însă discernământul necesar pentru a înțelege ce se ascunde în spatele acestor numere cu animale.

”Mii de copii sunt expuși spectacolelor de circ cu animale sălbatice, ei fiind în general principalii spectatori. Acest demers al părinților și educatorilor nu are în sine nimic educațional. Un leu stă închis 20 de ore într-o cușcă de 12 metri pătrați, iar elefanții sunt ținuți legați în lanțuri între 12 și 23 de ore. Lumina puternică și aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele pe care le vedem în arenă. Acestea sunt informații pe care nici părinții și nici profesorii nu le oferă copiilor înainte de a-i expune spectacolelor de circ. România are nevoie de o legislație care reglementeze respectul pentru viață animalelor sălbatice de la circ”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator al campaniei VIER PFOTEN ”Stop It! Fără animale sălbatice în circuri”.

Fața nevăzută a circului rămâne întotdeauna departe de privirile spectatorilor, accesul la orele de dresaj ori în menajerii fiind interzis oricărei persoane ce vine din afară. Animalele sunt ținute în lanțuri, transportate în condiții improprii și forțate să facă lucruri pe care nu le-ar face niciodată în natură. Suferă tulburări grave de comportament, au o sănătate precară, sunt subnutrite și, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc îngrijite dacă se îmbolnăvesc.

În Europa există încă sute de circuri ambulante care se plimbă din oraș în oraș, transportând în condiții chinuitoare, pe distanțe de mii de kilometri, o ”recuzită” vie compusă din animale care nu pot trăi normal decât în natură.

Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfășoară pe o suprafață de circa 400 de km2, echivalentă cu dublul suprafeței orașului București. În circuri, Regele Animalelor are la dispoziție doar câțiva metri pătrați, iar instinctele sale de vânătoare și alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive.

Elefanții asiatici, des folosiți în circuri deși sunt specie protejată, își petrec viața legați cu lanțuri, neavând dreptul la plimbare, înot sau contactul cu alte animale. Mijloacele de antrenament implică adesea pedepse fizice crude, folosind așa numitul cârlig pentru elefanți. Trucurile nefirești, precum așezatul pe picioarele din spate sau în cap, dăunează pachidermelor și le cauzează în timp probleme de sănătate.

Animalele marine sunt transportate cel mai adesea în vagoane cu piscine neîncăpătoare, în care nu-și pot manifesta nevoia nativă de mișcare și nu pot trăi în structura socială tipică de grup mare.

În prezent, la nivel european nu există o interdicție comunitară privind folosirea animalelor sălbatice în circuri, dar se depun eforturi în acest sens. Unele țări, precum Austria și Bulgaria, au interzis total această practică, altele au impus o listă restrictivă a animalelor care pot fi dresate în circuri, însă unele state precum România nu au nici o reglementare specifică pentru bunăstarea animalelor din circuri.

VIER PFOTEN își exprimă speranța că spectatorii să ia în considerare aceste aspecte înainte de a hotărî să cumpere bilete la un spectacol de circ cu animale sălbatice, cu precădere atunci când vor să ofere copiilor câteva ore de distracție nevinovată.

La nivel mondial, numărul exact al animalelor ținute în captivitate în circuri nu este cunoscut. În Europa, estimările sunte între minim de 2.400 și maxim de 5.900 de animale sălbatice. În perioada 1975 – 2005, numărul total de animale exportate în scopul folosirii în circuri sau alte spectacole era de circa 25.000. Carnivorele (31%), păsările (27%) și reptilele (22%) reprezintă 80% din totalul animalelor comercializate. Dintre acestea, cei mai comercializati sunt tigrii (3.003 animale), ursii bruni (1.866), pitonii (1.808), macacii (1.547), leii (1.473) și elefanții asiatici (1.168).

Tot la nivel mondial, 31% din totalul elefanților asiatici și africani captivi sunt ținuți în circuri. Între 5.000 și 12.000 de tigri sunt ținuți în captivitate sub formă privată (grădini zoo neacreditate, circuri, parcuri safari sau ca animale de companie), numărul lor fiind mai mare decât cel al tigrilor aflați în sălbăticie.

Imagini cu elefanțíi circului Scott din Scoția. Aceștia sunt filmați în afara spectacolului, în timp ce stau legați cu lanțuri și se chinuie să se întindă după iarbă

Sursa: VIER PFOTEN


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger