Animalele de companie ne fac la fel de bine ca oamenii

0

Pechinezul preaiubit sau pisica pentru care suntem gata să ieşim din casă la miezul nopţii, ca să-i cumpărăm biscuiţii preferaţi, se achită de îndatoririle lor la un nivel foarte subtil, spun autorii unui studiu publicat recent în Journal of Personality and Social Psychology. Animalele de companie ne ridică încrederea de sine, atenuează singurătatea şi ne ajută să fim mai activi.

Indiferent de zona geografică şi de specificul cultural, relaţia dintre oameni şi animalele de casă e una extrem de solidă, iar cifrele susţin acest lucru: în acest moment, în Brazilia trăiesc mai bine de 30 de milioane de câini şi 12 milioane de pisici, China adăposteşte “doar” 22 de milioane de câini, compensând cu 53 de milioane de pisici, japonezii deţin peste 9 milioane de câini şi 7 milioane de pisici, iar Franţa, 8 milioane de câini şi 9 milioane de pisici.

Pentru a ajunge la concluziile referitoare la beneficiile psihologice aduse de animalele de casă, cercetătorii au realizat trei experimente. În urma primului, pentru care s-a folosit un eşantion de peste 200 de persoane, atât posesori de animale, cât şi persoane fără însoţitori patrupezi, a rezultat că cei mai mulţi nu caută să-şi aline singurătatea prin peturile lor; ba dimpotrivă, apropierea de animale este cu atât mai mare, cu cât o persoană este mai legată de familie şi de prieteni.

Cel de-al doilea experiment, la care au participat 56 de stăpâni de câini, a confirmat importanţa legăturii dintre oameni şi aşa-numiţii cei mai buni prieteni ai săi. După cum spunea la un moment dat Mark Twain, “Dacă iei de pe stradă un câine amărât şi-l aduci pe calea cea bună, nu te va muşca niciodată. Aceasta este principala diferenţă dintre un câine şi un om.” Se pare că acest mecanism îi leagă foarte mult pe stăpâni de partenerii lor canini, relaţia dintre aceştia fiind caracterizată de un confort psihic ridicat. “Posesorii de câini au raportat mai puţină depresie şi singurătate, o încredere de sine mai ridicată, un grad de fericire personală mai mare şi mai puţin stres în relaţiile sociale,” arată studiul ( cf. tabelul de mai jos).

Cel de-al treilea experiment, pentru care au fost solicitaţi 97 de tineri, a ajuns la concluzia că, atunci când oamenii se gândeau la animalele lor de companie, se simţeau la fel de bine ca şi când s-ar fi gândit la cei mai apropiaţi prieteni umani.

Un aspect important al acestui studiu este discutarea strategiilor pe care le folosim pentru a ne acoperi nevoia de apartenenţă socială. După cum arată şi autorii cercetării, legătura cu animalele de companie este o alternativă mai benefică pentru sănătatea psihicului, când vine vorba de acoperirea deficitului social, faţă de alte obiceiuri, cum ar fi răsfoirea albumelor de fotografii cu cei dragi, privitul la televizor, fredonatul pieselor preferate sau vorbitul de unul singur.

 

Foto: Flickr / Nikkors n Chips

Sursa: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger