Animalele de casă dăunează planetei mai mult decât maşinile

1

Doi oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă au publicat de curând un studiu*, citat de New Scientist, în care susţin o afirmaţie destul de greu de înghiţit de către iubitorii de animale: animalele de casă se dovedesc a fi mai dăunătoare mediului înconjurător decât maşinile.

de Mihai-Alexandru Ilioaia

Deşi autovehiculele, în special cele cu un consum mare de carburant, sunt des acuzate ca reprezentând una dintre cele mai mari ameninţări la adresa planetei, cartea celor doi neozeelandezi, Robert Vale şi Brenda Vale – un cuplu de arhitecţi si specialişti în locuinţe autonome din punct de vedere energetic – susţine că un câine de talie medie lasă în urmă o amprentă de carbon mai mare decât cea lăsată de două SUV-uri Toyota Landcruise, că o pisică este echivalentul ecologic al unui Volkswagen Golf sau că doi hamsteri dăunează mediului la fel de mult ca un televizor cu plasmă.

Studiul explică faptul că atât câinii, cât şi pisicile sunt animale carnivore, iar producerea cărnii de care au nevoie pentru a se hrăni necesită mult mai mult pământ şi energie decât în cazul unui animal erbivor sau omnivor. Pentru generarea unui kilogram de carne de pasăre este nevoie de o suprafață de 43m², cifra fiind şi mai mare în cazul altor tipuri de carne, faţă de doar 13m² de cât este nevoie pentru producerea unui kilogram de cereale. Datorită procesului de producţie complex prin care trece carnea dedicată mâncării pentru animale, un câine ajunge astfel să consume mai multă energie decât intră în producţia şi întreținerea unei maşini.

Datorită, probabil, şi faptului că mulţi dintre cei cu convingeri ecologiste sunt şi iubitori de animale, studiul neozeelandezilor a stârnit valuri de indignare, mulţi cititori ai ediţiei online a revistei “New Scientist“, cât şi ai altor publicaţii care au preluat informaţia atacând studiul şi încercând să îl discrediteze. Autorii cercetării au declarat ulterior că se aşteptau la unele reacţii de genul acesta, descoperirile lor fiind un inconvenient truth pentru mulţi posesori de animale de casă.

Cei doi recunosc că titlul cărţii – “E timpul sa mănânci câinele?“, în traducere liberă – e menit să şocheze, pentru a atrage atenția asupra gravităţii situaţiei, dar că ei nu îndeamnă la descotorosirea de animalele de casă, ci la o mai mare atenţie acordată dietei acestora, alternativele bio începând să apară si în rândul alimentelor pentru necuvântătoare.

*Robert Vale & Brenda Vale – Time to Eat the Dog?: The Real Guide to Sustainable Living

Citiți și:

Bărbieritul eco: Aparatele de ras electrice vs. aparatele de unică folosință

VIDEO. O pisică din California este autoarea a 600 de jafuri

10.000 de câini vagabonzi așteaptă să fie împușcați

Foto: Reuters

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO: Cum să-ți încălzești apa cu un panou solar făcut acasă. Ghid complet » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger