Anestezia este mai apropiată de comă decât de un somn adânc

0

În loc să provoace un somn profund, anestezia pare mai degrabă o comă reversibilă indusă de medicamente, au observat cercetătorii americani, o descoperire care ar putea conduce la tratamente mai eficiente împotriva comei și la anestezii mai bune.

„Anestezia generală este o comă farmacologică, nu un somn”, spune unul dintre autorii cercetării, dr. Nicholas Schiff, de la Colegiul Medical Weill Cornell din New York. Această concluzie este rezultatul a trei ani de studiu asupra diferențelor dintre somn, anestezie și comă. Dacă somnul implică de regulă o serie de faze, în cazul anesteziei generale, pacienții sunt conduși înspre o anumită fază sau stare și ținuți acolo până la sfârșitul operației. Această fază se aseamănă cel mai mul cu coma indusă.

„Creierul devine foarte, foarte calm. Activitatea neuronilor este amorțită dramatic”, explică Schiff, expert în recuperarea pacienților din comă, pentru Reuters. „Același lucru se întâmplă și în cazul comei”. Analizarea modului în care oamenii își revin din anestezie, continuă el, ar putea ajuta la prezicerea stadiilor de recuperare dintr-o stare de comă. „Chiar dacă revenirea după anestezie este mult mai rapidă, există indicii că unele mecanisme se suprapun [cu cele ale recuperării dintr-o stare de comă]”.

Această observație ar putea atrage cu sine instrumente de monitorizare și diagnostic pentru estimarea stadiului de recuperare a un pacient aflat în comă și ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unor noi strategii de readucere la viață a pacienților. Totodată, cu cât se știu mai multe despre mecanismele circuitului cerebral, cu atât cercetătorii au mai multe șanse de a dezvolta medicamente care să regleze anumite circuite.

Noul studiu permite și o mai bună înțelegere a anesteziei generale. „Anesteziologii știu cum să-și mențină pacienții în stadiile anesteziei generale”, spune dr. Emery Brown, de la Spitalul General din Massachusetts, un alt autor al cercetării, „însă majoritatea nu cunosc mecanismele circuitului neural care le permite să realizeze această practică”.

Foto: EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger