Între 2017 şi 2019 ultramaratonistul Andrei Gligor va alerga 2045 km la şapte dintre cele mai dificile curse de anduranţă din lume, încercând să tragă un semnal de alarmă privind deşertificarea sudului ţării şi să mobilizeze opinia publică să se alăture unui proiect de impact pentru generaţiile viitoare, Pădurea Copiilor.
Totul începe la sfârșitul lunii aprilie, în Namibia, la peste 35 de grade, acolo unde se dă startul unei curse de 250 de kilometri prin cel mai vechi deşert din lume, deşertul Namib. Este doar începutul unei serii de curse extreme pe toate cele 7 continente, CaliVita 7 Deserts, pe care Andrei îşi doreşte să o finalizeze în următorii doi ani.
Va fi probabil una dintre poveștile pe care le va spune cu mândrie fiicei lui și mai târziu nepoților lui. Andrei Gligor, un ultramaratonist pentru fapte bune, va străbate în pas alergător 7 deșerturi și va strânge resurse pentru plantarea şi îngrijirea de puieți pe 7 hectare de teren degradat din sudul României.
“În ultimii 6 ani am alergat peste 20.000 kilometri şi am dedicat majoritatea curselor la care am participat unor cauze care îmi sunt aprope de suflet. Şi cred cu tărie că la finalul zilei nu este vorba doar despre o medalie frumoasă agăţată la gât, ci despre ceea ce poţi da înapoi comunităţii. Iar dacă în drumul meu reuşesc să inspir oamenii să-mi calce pe urme, atunci efortul meu nu va fi în zadar. Ştiu că aventura în care pornesc acum nu va fi deloc una uşoară, însă sunt hotărât să duc acest proiect la capăt iar în urma lui să rămână satifacţia că o pădure tânără se va naşte în sudul României, de beneficiile căreia vom avea parte cu toţii peste ani”.
Andrei Gligor
Andrei a început să alerge în urmă cu 6 ani după ce s-a refăcut în urma unei operaţii de ruptură de menisc. Până atunci nu alergase deloc. Însă a fost de ajuns să treacă linia de sosire a primului său maraton (Atena 2011) pentru a se îndrăgosti iremediabil de alergarea pe distanţe lungi. De la distanţa clasică a maratonului (42 de kilometri si 195 m) Andrei şi-a îndreptat atenţia spre curse din ce în ce mai dificile, cu sau făra diferenţa de nivel, pe teren accidentat sau pe plat, multe dintre ele de peste 100km.
În 2015, el s-a aventurat în cea mai dificilă cursă de până atunci – Marathon de Sables-250 de km sub arșița deșertului saharian, în regim de autosuficiență, pe care a reușit să îi parcurgă de la prima participare. Sportivul a semnalat pericolul deșertificării suprafețelor din sudul ţării, unde există doar 5% din necesarul de 20% de suprafață împădurită. El a ales să dedice cursele sale strângerii de fonduri pentru Pădurea Copiilor, cu scopul plantării şi îngrijirii de noi păduri care să reechlibreze factorii de mediu.
Pentru următorii doi ani, Andrei Gligor și-a propus un proiect extrem de îndrăzneț și anume să alerge pe fiecare dintre cele șapte continente, într-unele dintre cele mai dificile curse de anduranţă în regim de autosuficiență din lume, cu distanțe cuprinse între 250 și 522 de kilometri.
La cursele de acest tip concurenţii aleargă timp de o săptămâna sau mai bine, cu un rucsac în spate, cântărind aproximativ 10 kg, în care au toată mâncarea și echipamentul necesar supravieţuirii în deşert, organizatorii punând la dispoziție doar apă şi la nevoie, asistenţă medicală.
CaliVita 7 Deserts este programul său de competiție pentru următorii doi ani. El se antrenează în ritm alert în fiecare zi, atât cât îi permite timpul, înainte și după programul de serviciu – lucrează în domeniul IT. Exclusiv pentru acest proiect Andrei a alergat nu mai puţin de 2.300 km din luna august 2016 şi până în prezent.
Andrei pornește în marea sa aventură în luna aprilie. Se lansează într-o cursă de 250 de kilometri în deșertul Namib, cel mai vechi din lume. Va alerga apoi printre stânci, dune și trecători montane în deșertul Gobi în luna iunie (Gobi March – 250 km), iar în septembrie va alerga de-a lungul Marelui Canion din SUA la Grand 2 Grand Ultra (273 km). În vara anului 2018, atletul va trece prin peisajele fascinante ale traseului Fire& Ice din Islanda (250 km), cu ghețari, dune și zone vulcanice. În toamna anului 2018, Andrei va participa la ultramaratonul din deșertul Atacama, Chile (250 km), cel mai arid deșert din lume și apoi The Last Desert, Antarctica (250 km), la temperaturi de -30 de grade. În 2019, sportivul va avea de parcurs 522 de km în Australia, traseul cel mai lung din toate cele șapte curse. Vor fi în total 2045 de kilometri alergați pe toate cele șapte continente, într-unele dintre cele mai ostile medii de pe planetă.
Au mai ramas mai puțin de 30 de zile până la prima competiție din circuit și fiecare dintre noi putem contribui la împlinirea misiunii lui. Donațiile pentru Pădurea Copiilor se pot face aici: http://padureacopiilor.galantom.ro/7deserts
Prin suportul său pentru mediul înconjurător și prin curajul și determinarea lui Andrei, o bucată de pădure va prinde viață și mii de oameni vor beneficia de-a lungul anilor de existența ei. Până în prezent, Pădurea Copiilor a reușit să împădurească deja 37 de hectare de teren în diverse stadii de deșertificare cu ajutorul a 10.000 de voluntari, 7.500 de fundraiseri care au dedicat o parte din timpul lor acestei cauze și implicarea unor companii care aleg să aibă un comportament responsabil față de mediu. Fiecare colț de pădure necesită dedicarea a sute de oameni până când va returna, prin efectele sale benefice, această investiție altor sute.