Ancorează-te în parc: Picnic-dezbatere în cartierul clujean Mănăștur

0

Sâmbătă, 30 iunie, orele 16:00 -21;00, te invităm să te ancorezi în Parcul din Mănăștur din zona terenurilor de sport ale Complexului Nora (Mănăştur Open Air, unde se ține TIFF, între str. Mehedinți și Pădurea Făget). Vino să îl descoperi împreună cu alții și să îl locuiești în feluri noi.

de Grupul pentru Acțiune Socială


De ce acest loc din Mănăștur?

Pentru ca vedem acest spatiu verde ca fiind un loc bun pentru joc, socializare și discuții pentru locuitorii de toate vârstele. Mănăştur prezintă, ca multe alte vecinătăţi, o gamă variată de probleme pe care am vrea ca locuitorii să le exprime în mod liber, într-o zi cu soare și cu voie bună. Ne dorim apoi să facem cunoscute opiniile locuitorilor și către autoritățile locale

De la ora 19:00 sunt aşteptaţi cât mai mulţi rezidenţi ai cartierului Mănăştur, dar bineînţeles nu exclusiv, pentru a discuta despre posibilitatea aprobării bugetului participativ prin intermediul căruia distanţa dintre administraţia locală şi cetăţean este diminuată, iar puterea decizională este transferată din ce în ce mai mult către acesta din urmă.
Sunteţi invitaţi să participaţi la discuţia despre bugetul participativ, aducându-vă propriul aport în ceea ce priveşte problemele stringente cu care se confruntă comunitatea, cât şi soluţiile posibile pentru aceste probleme. Ideile şi soluţiile alternative sunt mai mult decât aşteptate. Cu toţii avem o voce, trebuie doar să o folosim!

Dacă și tu îți dorești asta, vino cu prietenii şi coşul de picnic să aduci în atenție un loc uitat din orașul tău și să îți imaginezi cum ar arăta acest parc dacă l-ai reamenaja chiar tu.

Kit de picnic urban:

– prieteni cât mai mulți
– coș de picnic sau ghiozdan
– patură pentru mai multe persoane
– sandwichuri si prăjituri, apă, suc și alte cele de-ale gurii
– una sau mai multe din urmatoarele: minge de basket (vom face un campionat cu echipe ad-hoc), de fotbal, de rugby, de volei, de care vrei, zmeu, palete de tenis, de badminton, coarda de sărit, frisbee, boomerang, elastic de sărit, joc de șah, board games, și alte instrumente jucăuşe de folosit într-un parc.

Mod de folosire: – împachetează totul în ghiozdan sau în coșul de picnic și să umplem parcul la ora 16:00.

Arhitecți, urbaniști, sociologi, artiști și activiști au pregătit cu grijă acest eveniment. Urmărește seria de picnic-uri și ‘ancorează-te’ în parcuri. Ne vedem acolo!

PROIECT  – VIZIUNE

În 2012 Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) și colaboratorii săi își imaginează un oraș mai egalitar, mai democratic, și mai solidar. În cadrul proiectului “Cluj 2030: Viziune si praxis” te invităm să regândim împreună orașul pe care îl locuim, să explorăm resursele pe care le are și să învățăm să le folosim creativ. Participarea noastră activă la construcţia oraşului este importantă pentru că oraşul este al nostru, noi îl locuim şi noi suntem resursa lui cea mai importantă. Fie că este vorba de aspecte economice, culturale, politice sau de aspectul fizic al orașului, dorim lărgirea sferei de participare a locuitorilor la procesul de dezvoltare urbană prin includerea a unui numar cat mai mare de actori (cetățeni, autorități locale, agenți economici).

 

ATELIERUL DE URBANISM

Atelierul de urbanism din cadrul proiectului te invită în această vară la o serie de evenimente și acțiuni prin care dorim să dezvoltăm un imaginar urban alternativ, prin participarea activă a cetățenilor la reconfigurarea spațiului urban. Am pornit de la observația că în prezent majoritatea proceselor de dezvoltare ale orașului sunt generate şi practicate top-down (de sus în jos). Ceea ce propunem noi este tocmai o serie de abordări și practici bottom-up (de jos în sus), care să intervină în sfera unui deficit semnificativ de participare publică la elaborarea soluțiilor de dezvoltare urbană. Prin exerciții de urbanism participativ, invităm locuitorii orașului, alături de arhitecți, sociologi, urbaniști, sau artiști să-și imagineze și asambleze spații comunitare pentru un Cluj al anilor 2030 caracterizat printr-o dezvoltare urbană egalitară. Concret, ne vom ancora în oraș prin picnicuri, vizionări de film, dezbateri și transformarea anumitor spații.

Petiție „Revendică-ți zona La Terenuri”

Inițiator: GAS & prietenii

La Terenuri este cel mai mare spațiu de socializare al Mănășturului. Cu toate acestea, arealul este gospodărit defectuos. Spațiul este insuficient amenajat. Practicanții de sport nu se pot juca pe terenurile cu gropi și denivelări. Mobilierul urban e în paragină.

Putem schimba situația. Spune reprezentanților Primăriei și Consiliului Local să investească în zonă prin intermediul bugetului participativ. În afara aleșilor locali, noi, cetățenii Clujului, putem participa direct la repartizarea taxelor pe care le plătim, așa cum se întâmplă în alte orașe din lume. Bugetul participativ este un mecanism care permite implicarea cetățenilor și a mișcărilor asociative la gestionarea orașului, alături de clasa politică. Astfel, o parte dintre resurse le putem îndrepta pentru amenajarea bazei La Terenuri în beneficiul clujenilor.

Emil Boc susține recomandarea celor 15 asociații clujene de a institui bugetul participativ și a propus un prim proiect pilot adresat cartierului Mănăștur. Spune-i primarul că vrei ca La Terenuri să fie unul dintre cele mai frumoase spații publice ale orașului!

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger