Analize cerebrale cu rol de detector de minciuni

1

Analizele cerebrale pe baza imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN) pot ilustra reactiile unor persoane atunci cand anumite regiuni ale creierului incep sa “licareasca”. Cel putin o companie americana foloseste tehnica pe post de detector de minciuni pentru unii angajatori care vor sa testeze onestitatea persoanelor venite la interviu, desi unele tribunale au respins aceasta practica. Expertii din intreaga lume dezbat problema in cadrul unei conferinte organizate la Universitatea din Glasgow.

Peste 90 de cazuri de condamnare la moarte din SUA, dar si o serie de audieri din Europa si Asia au adunat ca probe analize cerebrale RMN cu scopul de a demonstra diverse afectiuni mintale, bazandu-se pe capacitatea lor de a detecta minciunile, scrie BBC. Desi majoritatea tribunalelor au refuzat sa le ia in calcul, unele au fost acceptate ca dovezi.  Specialistii se gandesc acum cum sa previna mai bine intrebuintarea gresita a acestei practici.

Dupa problemele privind intimitatea datelor online, “imagistica cerebrala ar putea deveni urmatorul front de lupta in razboiul intimitatii”, spune pentru publicatia britanica unul dintre directorii Centrului de Cercetare pentru Proprietate Intelectuala si Tehnologie din cadrul Universitatii din Edingurgh, Burkhard Schafer. „Promisiunea de a citi mintea unei persoane suna bine, iar unele aplicatii pot fi benefice. Insa combinatia cererilor exagerate din partea comerciantilor, a reglementarilor legale inadecvate si a puterii de convingere a imaginilor ne pun in pericol pe noi, ca cetateni”.

Pe masura ce tot mai multa lume va afla despre aceasta practica, toti mai multi angajatori, companii de asigurari si persoane din sistemul legal o vor imbratisa, ceea ce o va face mai greu de tinut in frau. Imaginile sunt puternice si convingatoare, iar oamenii au tendinta sa creada in mesajul lor, iar asta poate fi periculos pentru ca, in unele cazuri, rezultatele acestor analize sunt limitate cand sunt aplicate individual, ceea ce le face foarte dificil de luat in calcul in anumite situatii.

Foto: Flickr/TheeErin

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger