Analizând stresul, cercetătorii au dat din greșeală peste un leac anti-chelire

0

Unele dintre cele mai mari descoperiri științifice au fost realizate accidental – vezi penicilina lui Alexander Fleiming sau cuptorul cu microunde al lui Percy Spencer. Recent, oamenii de știință au anunțat o nouă descoperire pe cât de monumentală, pe atât de involuntară: un leac împotriva chelirii. Bine, doar la șoareci. Dar cine știe? Ei spun că ar putea funcționa și la oameni, prin întărirea activității unui compus chimic ce blochează un hormon al stresului.

Cercetătorii de la UCLA și de la alte două instituții științifice americane foloseau șoareci modificați genetic pentru a spori nivelul unui hormon asociat stresului și a analiza legătura dintre stre și tractul gastrointestinal. Pe măsură ce îmbătrânesc, șoarecii super stresați își pierd părul și rămând în cele din urmă cu spatele pleșuv. Oamenii de știință de la Salk Institute for Biological Studies au dezvoltat o peptidă care blochează activitatea hormonului mai sus amintit și pe care au injectat-o în șoarecii pleșuvi. Nu aveau deloc în minte stoparea procesului de chelire, însă după le-au lăsat singure pe micile rozătoare preț de trei luni, cercetătorii au observat, la întoarcere, că părul le crescuse la loc.

Nu le-au putut deosebi de cele nestresate și a trebuit să le verifice etichetele de identificare pentru a vedea dacă rezultatele erau reale. Testele care au urmat au confirmat efectul miraculos. În mod surprinzător, o singură doză pe zi administrată timp de cinci zile a asigurat un efect de creștere a părului pentru patru luni, o durată extrem de lungă în cazul șoarecilor, care au o speranță de viață de doi ani de zile. Cercetătorii spun că hormonul stresului pe care l-au analizat se găsește în pielea umană, alături de alte peptide care îi influențează activitatea, așa că este posibil ca acest tratament să funcționeze și la oameni.

Citiți și:

Celulele stem oferă indicii pentru stârpirea cheliei

Sursa: Popular Science

Foto: Chelia este totuși și surprinzător de frumoasă/Flickr-LOVE BALD WOMEN

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger