Amsterdamul interzice fumatul ierbii în școli

0

Deși capitala olandeză e binecunoscută pentru politicile tolerante în materie de droguri, în ultima vreme administrația locală a început să reducă o parte din libertățile cu efect psihotrop. Chiar dacă legea care interzicea vânzarea marijuanei către turiștii străini a fost, până la urmă, abandonată, cea mai nouă măsură interzice consumul de iarbă în școli.

Primarul olanez Eberhard van der Laan a ieșit la înaintare, anunțând că elevii din Amsterdam nu vor mai putea fuma canabis la școală. ”Pentru unele școli, fumatul a devenit o problemă,” a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Iris Reshef, citată de Associated Press, ”chiar dacă argumentul principal nu vizează faptul că elevii ajung fumați sau beți la ore.” De fapt, consumul de canabis n-a fost niciodată legal în școli, încă pentru autorități a devenit din ce în ce mai dificil să prevină fumatul în curtea școlii sau în apropiere. În urma noilor mpsuri, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, vor exista la Amsterdam zone unde fumatul de iarbă va fi strict interzis: școlile și locurile de joacă vor fi primele dintre ele. Cei care nu vor respecta regulile vor fi amendați.

În urmă cu doar o lună, adiministrația lua în considerare interzicerea vânzării de canabis turiștilor. Introducerea așa-numitelor ”permise de fumat iarbă” strict pentru localnici n-a fost însă adoptată, în condițiile în care cele mai multe coffeeshop-uri din Amterdam depind de veniturile încasate de la turiști.

În ceea ce privește interzicerea fumatului de canabis în școli, această măsură intervine și în urma câtorva studii științifice, care arată unul dintre efectele consumului de iarbă în rândul adolescenților este scăderea coeficientului de inteligență.

Sursa: Associated Press

Foto: ctvnews.ca

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger