Amsterdam va avea numai autobuze electrice până în 2025

0

De la Amsterdam primim foarte multe veşti care, raportate la politicile locale din România care modelează feţele oraşelor, par oarecum futuriste. După ce a rămas fără spaţiu pentru biciclete şi a început construcţia unei parcări subacvatice şi după ce Olanda a lansat prima pistă solară de biciclete din lume, capitala olandeză plănuieşte să înclocuiască până în 2025 toate autobuzele convenţionale.

Toate autobuzele şi feriboturile vor funcţiona în următorii zece ani exclusiv cu energii regenerabile, ceea ce presupune o transformare a radicală a transportului public: “Acest proiect înseamnă că spunem adio comportamentului simbolic şi proiectelor pilot,” spune Abdeluheb Choho, responsabil de politicile de transport ale Amsterdamului. “Am decis s-o facem cu totul, nu să experimentăm cu cinci autobuze,” adaugă el. Unul dintre motivele pentru care administraţia capitalei Olandei a decis să treacă peste etapa proiectelor pilot vizează costurile foarte ridicate pentru implementări experimentale.

Amsterdam nu este singurul oraş european care pune la punct această trecere. Helsinki, la rândul lui, va înlocui 40% din totalul de autobuze convenţionale cu autobuze electrice, alte 20% urmând să fie, până în 2025, bazate pe alimentare hibridă.

În Bucureşti, primul autobuz electric a fost testat timp de două săptămâni şi, potrivit lui Ion Dedu, directorul Direcției Transporturi din cadrul Primăriei București, rezultatele ar fi fost îmbucurătoare: costurile sunt comparabile cu autobuzul clasic, consumul în kw e cu 20% mai mic, necesită întreținere mai puțină, este mai silențios. Singura problemă în cazul acestui autobuz, dată fiind infrastructura Bucureştiului, este autonomia, în condiţiile în care un autobuz electric poate circula maxim 200 de kilometri într-o zi. Potrivit Green Report, în capitală ar putea apărea în următorii 3-4 ani, primele autobuze electrice.

Sursa: Tree Hugger

 

Puteţi citi şi:

Bucureştiul, obligat prin planul de mobilitate să facă tranziţia spre transportul ecologic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger