Amsterdam nu-și închide comerțul cu cannabis

2

În fiecare an, prin noiembrie-decembrie, apare acest zvon în media de pretutindeni: Olandezii vor închide coffe-shop-urile. Niciodată pînă acum nu s-a dovedit adevărat și nici anul ăsta nu e dar s-a lipit atît de bine încît l-am auzit recent la o emisiune TV despre droguri dat ca un fapt deja împlinit.

 

E adevărat că la frontiera de sud a Olandei situația în privința transportului de marijuana s-a complicat și se vorbește despre permise speciale. În afară de aceasta însă nimic nu s-a schimbat. Primarul Amsterdamului a anunțat recent că nu are nici o intenție să închidă cele 200 de magazine de cannabis din oraș, așa cum anunțase fostul guvern conservator.

În plus, conform unui raport al New York Times, primul-ministru Mark Rutte se opune poziției fostului guvern, care interzicea accesul străinilor în magazinele specializate. Rutte a declarat că interdicția poate rămîne dar consiliile locale pot să o încalce, o strategie tipică politicii olandeze.

Și, ca bonus: studii recente arată că pacienții bipolari cu un istoric de consum de cannabis au demonstrat performanțe neurocognitive semnificativ mai mari decît ale bipolarilor care nu s-au atins de marijuana. Se pare că maniaco-depresivii, cum li se spunea pe vremuri, sînt ajutați de THC să se concentreze mai bine și să-și controleze stările emoționale.


2 comentarii

  1. Dani Buricescu via Facebook on

    Nu era vorba sa se inchida, ci sa se permita accesul doar pentru rezidenti, care ar fi trebuit sa se inscrie la un coffee shop, pe baza actului de identitate. Legea, sustinuta mai ales de cei din sud, ar fi trebuit sa fie progresiv aplicata din sud catre nord, pana la 1 ian. 2013. Tot Rutte a fost prim-ministru in guvernul care a promovat aceasta lege. Totusi, orasele din sud care o aplica deja de la 1 ianuarie au inceput sa vada dezavantajele: venituri mai putine, joburi mai putine, coffee shop-uri inchise din lipsa de clienti, cresterea pietii negre, inmultirea dealer-ilor pe strazi, asa ca au inceput sa bata in retragere si ei.

  2. La sfarsitul anului trecut toata presa batea toba pe ideea cu “ultimul fum la Amsterdam”, intr-o abordare clasica tabloida, pesemne pentru a hrani preconceptiile romanasilor in legatura cu marijuana. Drept consecinta argumentul folosit impotriva legalizarii in ultima vreme a devenit acela ca daca pana si Olanda o interzice, e clar ca iarba e o nenorocire. Intre timp chestia cu weed pass-ul s-a fasait, insa ce mai conteaza, ideea va ramane ancorata in constiinta populara. Misiune indeplinita, multumim inca o data pe aceasta cale presei libere!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger