Amnistie pentru activiştii Greenpeace reţinuţi în Rusia şi pentru membrele trupei punk Pussy Riot

2

Nu sunt piraţi, nu sunt huligani. Grupul internaţional de activişti Greenpeace şi jurnalişti arestaţi în luna septembrie pe vasul Arctic Sunrise, lângă o platformă petrolieră maritimă, în apele Arcticului, nu se mai află sub acuzaţia de huliganism, scrie Grist. Nici fetele membre ale trupei activiste punk Pussy Riot nu mai sunt considerate vinovate de huliganism motivat de ură religioasă, după ce parlamentul Rusiei a votat o lege a amnistiei care va produce efecte pentru mii de deţinuţi.

 

 

Votul parlamentului rus înseamnă renunţarea la acuzaţiile aduse celor 30 de activişti Greenpeace, care sunt liberi să se întoarcă în ţările lor de origine. Dacă ar fi fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, activiştii ar fi putut primi pedepse cu închisoare pentru câţiva ani; acuzaţiile iniţiale care le-au fost aduse, după reţinere, au fost de piraterie, pentru care, în Rusia, pedeapsa este de până la 15 ani de închisoare. „Aş putea fi în curând acasă, cu familia mea, dar nu ar fi trebuit să fiu reţinut şi închis, în primul rând”, a declarat Peter Willcox, căpitanul american al vasului Greenpeace. „Pentru Arctic nu există amnistie. Noi vom merge acasă, dar Arcticul rămâne o comoară vulnerabilă aflată sub asaltul companiilor petroliere şi al temperaturilor în creştere pe care le trăim. Noi am fost acolo să protestăm împotriva acestei nebunii, nu noi suntem adevăraţii infractori”, a mai spus el.

Amnistia votată de parlamentarii ruşi cu 446 de voturi „pentru” şi niciun vot împotrivă îşi răsfrânge efectele şi asupra celor două membre ale trupei Pussy Riot care erau încarcerate, ispăşind o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru „huliganism motivat de ură religioasă”. Amnistierea votată coincide cu a 20-a aniversare a constituţiei Rusiei şi cu apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduite de Rusia în luna februarie a anului viitor. „Legea iniţială se referea la acuzaţiile de huliganism şi revolte în masă, dar numai cei deja condamnaţi puteau beneficia de amnistie. Însă parlamentul a propus şi votat amendamente care stipulează că şi cei acuzaţi pot beneficia de amnistia oferită de lege, înainte de a se ajunge la un proces sau un verdict”, informează Al Jazzera.

 

Sursa şi foto: Grist

 

Puteţi citi şi:

Rusia reanalizează verdictele în cazul fetelor membre ale trupei Pussy Riot

Agentele Satanei şi mila creştină

Rusoaicele de la Pussy Riot, declarate vinovate de huliganism

Reacţii internaţionale după condamnarea la închisoare a membrelor trupei Pussy Riot

Rusoaicele de la Pussy Riot, trimise în „iadul închisorilor”

Una din membrele Pussy Riot a scăpat de închisoare

Punk, profit şi bătălia pe brandul Pussy Riot

Videoclipuri ale trupei Pussy Riot, interzise online

Protest Greenpeace împotriva Gazprom la Arad

Mesajele protestatarilor închiși în Rusia

Solidaritate la București pentru eliberarea activiștilor Greenpeace reținuți în Rusia

Rusia a retras acuzaţiile de piraterie la adresa activiştilor Greenpeace reţinuţi după un protest în Arctic

Rusia acuză activişti Greenpeace de piraterie

Cinci activişti Greenpeace, acuzaţi oficial de piraterie


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger