Amnesty International lansează campania “Scrie despre drepturi”

0

  Amnesty International lansează campania Write for Rights (Scrie pentru Drepturi), cea mai mare campanie la nivel global dedicată drepturilor omului din 2014. Acesta este al treilea an când activiști din România vor lua parte la acest proiect.

 

W4R_banner01

 

Milioane de suporteri ai Amnesty International din întreaga lume au organizat cea mai mare campanie anuală dedicată drepturilor omului, care a fost lansată ieri, 3 decembrie.

Write for Rights (Scrie pentru Drepturi), este o campanie desfășurată pe parcursul a două săptămâni, în care activiștii promovează și încearcă să adune susținere în numele a 10 activiști și a două comunități care suferă de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv detenție în mod arbitrar și tortură.

Activiști din toate colțurile lumii vor semna petiții, scrie scrisori de susținere, organiza evenimente și posta pe canalele de socializare, cerând printre altele:

  •  Eliberarea lui Chelsea Manning, fost soldat american care ispășește acum cei 35 de ani de închisoare la care a fost condamnat fiindcă a divulgat informații guvernamentale clasificate către Wikileaks.
  • Compensații corespunzătoare și asistență medicală pentru victimele din Bhopal, care încă mai așteaptă să li se facă dreptate după dezastrul din 1984, când o scurgere de gaz a omorât peste 22000 de oameni și a rănit o jumătate de milion de persoane.
  •  Eliberarea lui Raif Badawi, care a fost închis în Arabia Saudită, în 2012, pentru că a postat mesaje democratice pe Internet.

În România, proiectele Amnesty International au debutat încă din anul 2011 prin intermediul voluntarilor facilitatori. Persoana recunoscută oficial drept inițiatoarea mişcării Amnesty în România este Ionela Maria Ciolan, actual Voluntar Facilitator Amnesty International, fondator și lider al primului grup de activiști Amnesty International România format în București, grup pe deplin recunoscut şi susţinut de către Secretariatul Internațional al organizației. Campania în țara noastră îşi doreşte oferirea posibilităţii tuturor celor interesaţi de domeniul apărării drepturilor umane, să participe. Acesta a fost gândit astfel:

• Realizarea unei piese de teatru forum de Ziua Internațională a Drepturilor Omului (10 decembrie) care va aduce în dezbatere drepturile femeilor și fetelor din comunitatea Mkhondo din estul Africii de Sud. Se va discuta în special despre dreptul femeilor și fetelor la servicii medicale corespunzătoare, care să nu le mai pună viața în pericol.

• Realizarea unui flash-mob în cadrul unui centru comercial din București (Sun Plaza mall, pe 13 decembrie), care să aducă în atenția publicului cazul lui Raif Badawi (despre dreptul la liberă exprimare).

• Realizarea de sesiuni de scriere de scrisori de susținere în școli din țară și universități din București. În această campanie pilot sunt implicate nouă licee din șapte orașe din România.

Write for Rights însumează însăși esența Amnesty International – oameni ajutând alți oameni, indiferent de locul unde se află aceștia. Este un eveniment unic și extraordinar care aduce împreună milioane de persoane într-o tentativă de a aduce justiție și de a asigura respectarea drepturilor pentru bărbați, femei și copii din întreaga lume.„ susține Salil Shetty, Secretarul General al Amnesty International.

„Campania este o demonstrație excelentă a puterii protestului pașnic. O singură voce poate fi înăbușită, însă mii de voci care susțin împreună aceeași cauză sunt în mod sigur auzite.”

Write for Rights a fost lansată pentru prima dată în 2003. De atunci, mulți activiști, pentru care a militat această campanie, au fost eliberați din închisoare în timp ce altora li s-au îmbunătățit condițiile de viață. Investigații au fost inițiate în numeroase cazuri de condamnare la închisoare în mod arbitrar și nejust, tortură sau privind alte abuzuri ale drepturilor omului.

Succese

După campania de anul trecut, trei activiști provenind din Cambodgia și Rusia au fost eliberați după ce autoritățile au primit zeci de mii de scrisori și petiții de la persoane din întreaga lume care au luat parte la acest proiect.

Unul dintre activiștii eliberați este Yorm Bopha, activistă din Cambodgia care promovează dreptul la locuire. Aceasta a fost închisă în 2012, după ce a protestat împotriva evacuărilor forțate din comunitatea ei. La scurt timp după eliberarea ei, Yorm a declarat: „Mulțumesc mult tuturor susținătorilor Amnesty International. Campania voastră a fost un real succes, care a dus la eliberarea mea. Dacă lucrăm împreună pentru o cauză, putem să avem cu adevărat impact și succes.”

Activiștii rusi Vladimir Akimenkov și Mikhail Kosenko au fost eliberați din închisoare în 2013, după presiunile puse de susținătorii Amnesty International asupra autorităților rusești. Aceștia au fost reținuți, împreună cu un al treilea activist Artiom Saviolov, și acuzați de participarea la “proteste de masă” după ce au protestat pașnic în Piața Bolotnaya din Moscova, în mai 2012. Saviolov este încă în închisoare însă urmează să fie eliberat anul acesta.

“Write for Rights arată foarte clar că schimbări concrete se pot realizata atunci când oamenii sunt hotărâți să contribuie la acestea. În fiecare an, activiștii noștri împuternicesc și susțin oamenii ai căror drepturi umane sunt în pericol. În 2014, suntem determinați să contestăm nedreptăți și să schimbăm vieți”, a sugerat Salil Shetty.

Informații generale

Prima campanie Write for Rights a Amnesty International a avut loc acum 11 ani, în Polonia. În 2013, peste 2.3 milioane de acțiuni au fost realizate de activiști din peste 140 de state.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger