Amintirea unor momente magice din trecut, a unor clipe de fericire sau a unor zile trăite în sentimente pozitive ne ajută corpul să se încălzească, la propriu, arată un studiu publicat în revista Emotion şi realizat de cercetători de la Universitatea Southampton (Marea Britanie).
Chiar dacă sunt trecute, clipele fericite pot avea un efect asupra noastră, mai concret unul fizic: ne încălzesc. Asta susţine studiul prezentat de Tim Wildschut, co-autor al cercetării, care spune că: „Cu toţii trăim nostalgia în mod frecvent şi ştim că ajută la menţinerea unui confort psihic. Spre exemplu, ne ajută să nu ne mai simţim singuri. Dar se pare că ajută şi la menţinerea confortului fiziologic”. Astfel, când ne gândim la un cântec vechi şi drag, la o amintire plăcută dintr-o vacanţă sau orice altceva asociat cu fericirea, efectul este unul pozitiv; chiar dacă nu vindecă o gripă, spre exemplu, dar sigur ajută la a trece peste o noapte friguroasă de iarnă.
Voluntari de la universităţi din China şi Olanda au luat parte la cercetare, care s-a bazat pe cinci experimente diferite. Voluntarii au fost rugaţi să îşi monitorizeze stările nostalgice timp de 30 de zile şi rezultatele au arătat că acestea apăreau mai degrabă în zile răcoroase, cu temperaturi scăzute. Un alt experiment a relevat că subiecţii ţinuţi într-o cameră rece se simţeau mult mai nostalgici decât cei aflaţi în camere bine încălzite sau chiar foarte călduroase. Un test online a folosit muzica pentru evocarea nostalgiei şi pentru a vedea dacă aceasta este legată de starea de căldură: participanţii la studiu care au recunoscut că muzica i-a făcut să se simtă mai nostalgici au spus şi că asta i-a făcut să simtă că le este mai cald, fizic, decât înainte de a asculta muzica.
O altă parte a cercetării a pus subiecţii într-o cameră rece şi i-a provocat să îşi amintească ceva plăcut şi, respectiv, ceva comun, obişnuit, din trecutul lor, apoi să ghicească ce temperatură era în cameră. Cei care se gândiseră la amintiri plăcute au indicat o temperatură mai mare decât cea existentă în mod real în cameră (mai exact, li s-a părut că în cameră este mai cald decât era în realitate). În final, participanţii la test au fost rugaţi, din nou, să îşi amintească ceva plăcut şi, respectiv, ceva comun, obişnuit, din trecutul lor, iar apoi să îşi pună mâna în apă cu gheaţă; cercetătorii au analizat cât putea fiecare participant să îşi ţină mâna în apa extrem de rece. Voluntarii care se gândeau cu nostalgie la clipe plăcute au putut să îşi ţină mâna în apa rece mai mult timp decât ceilalţi.
„Studiul nostru demonstrează că nostalgia acţionează ca un agent de încălzire, permiţând minţii să simuleze stări anterioare de fericire şi generând, astfel, inclusiv stări de confort fizic, cum sunt faptul că ne este mai cald, deşi în jurul nostru este frig sau că putem ţina mâna într-un lichid rece mai mult timp. Dar mai este nevoie de multe alte cercetări pentru a explica dacă nostalgia poate combate şi alte forme de disconfort fizic, dincolo de senzaţia de frig”, a conchis Wildschut.
Sursa: Discovery
Foto: Thehungrygoddess.com