Americanii au condus 5 trilioane de kilometri anul trecut

1

Americanii au șofat mai mult ca niciodată în 2015, numărul de kilometri parcurși cu mașina peste ocean crescând cu 4,5% față de 2014, scrie Scientific American. Mai exact, șoferii americani au condus anul trecut mai mult de 3,15 trilioane de mile, adică 5 trilioane de kilometri (un trilion fiind format dintr-un miliard de miliarde), echivalentul a 337 de călătorii dus-întors între Pământ și Pluto. Recordul anterior, de 4,8 trilioane, fusese stabilit în 2007.

„Asta face mai presantă munca noastră în materie de eficiență și combustibili alternativi”, spune Dave Cooke, analist auto în cadrul Uniunii Oamenilor de Știință Îngrijorați. Acesta cere limitarea condusului prin politici urbanistice. Sectorul transporturilor de peste ocean contribuie cu o treime la emisiile cu efect de seră ale Statelor Unite, cele generate de acest sector crescând cu aproape 16% în perioada 1990-2013, potrivit Agenției Americane pentru Protecția Mediului. Numărul kilometrilor parcurși a crescut cu 35% în acest interval. Creșterea din ultima vreme, spun specialiștii, reflectă o economie în creștere. Rata șomajului din SUA a fost de 4.9% în ianuarie, cea mai mică din ultimii opt ani.

Unii specialiști spun că cifrele disponibile pentru ultimii 10 ani arată o transformare a tiparelor de condus de peste ocean, unde mai mulți oameni au început să folosească mai mult transportul public. Numărul persoanelor sub 35 de ani cu permise de conducere a scăzut cu cel puțin 10% din anii ’80 încoace, potrivit unei analize recente a Universității din Michigan, și mai puțin de un sfert din adolescenții de 16 ani aveau permise în 2014, cu 46% mai puțin decât în 1983. Cu toate acestea, în fiecare lună care a trecut din martie 2014, numărul kilometrilor parcurși în SUA a crescut față de anul precent. În decembrie 2015, americanii au condus mai mult decât în orice altă lună din istorie.

Din ce în ce mai mulți adulți rămân pe șosele pe măsură ce înaintează în vârstă, spun specialiștii, îndejuns de mulți încât să contrabalanseze scăderea efectivului de șoferi tineri. Persoanele de sau peste 60 de ani dețineau acum doi ani 26% dintre toate permisele de conducere, cu 20,6% mai mult decât în 2004, iar cele sub 30 de ani au înregistrau o scădere cu 1% în aceeași perioadă. Un litru de benzină costa 2 dolari la sfârșitul lui 2014, ceea ce a dus la un record de vânzări auto și i-a îndemnat pe oameni să opteze mai mult pentru camioane și SUV-uri mai puțin eficiente din punct de vedere al consumului și pentru mai multe călătorii. Pe viitor, experții se așteaptă la o creștere și mai mare.

 

 

 

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger