America se confruntă cu un nou drog sintetic ce îi ucide adolescenţii

4

Mai multe decese în rândul adolescenţilor americani au pus pe jar autorităţile şi poliţia: moartea tinerilor a fost cauzată de consumul unui drog sintetic, care face parte dintr-un grup de astfel de droguri (2C-I), cunoscute sub denumirea “Smiles”.

 

 

Drogul este un halucinogen şi a fost confirmat, ca şi cauză a morţii, în cel puţin două cazuri până acum, dar şi alte cazuri sunt sub investigaţie. Specialiştii spun că se cunosc, din păcate, prea puţine detalii despre pericolele drogului. „Nu prea există cercetări, studii în literatura ştiinţifică pe acest subiect, nici măcar la nivel de experimente pe animale, ce să mai vorbim de analize asupra vreunui nivel, măcar formal, de siguranţă în ceea ce priveşte consumul uman”, a spus Matthew Johnson, profesor la Johns Hopkins University (SUA). 2C-I face parte din familia de droguri 2C, cunoscută pentru efectele sale psihedelice. 2C-I a fost descoperit de chimistul (considerat un „guru” al drogurilor sintetice) Alexander Shulgin, care a publicat formulele drogurilor psihoactive descoperite în cartea sa, „PiHKAL: A Chemical Love Story” (Transform Press, 1991).

Din luna iulie a acestui an, autorităţile aflate în permanentă luptă împotriva drogurilor au clasificat substanţa care stă la baza stupefiantului drept ilegală. De regulă, drogul se vinde sub formă de praf, dar poate fi găsit şi sub formă de pastilă. Consumatorii fac un amestec, adeseori, între praf şi o substanţă cu rol de stabilizator, precum ciocolata sau zahărul, înainte de ingerare. Efectele drogului includ halucinaţii (auditive, vizuale), senzaţii de relaxare şi empatizare puternică, dar şi de ameţeală. Extrema, însă, aduce stare de hiperventilare şi comportament instabil, precum şi în cazul adolescenţilor care au decedat după ce au ingerat drogul amestecat cu ciocolată (unul dintre ei, arată raportul poliţiei, se lovea singur cu capul de pământ, iar după câteva ore a intrat în stop cardio-respirator).

„Grupul 2C-I este o clasă de droguri apropiată amfetaminelor”, explică Rudy Richardson, toxicolog la Universitatea Michigan. Efectul amfetaminelor este creşterea ritmului cardiac, care poate duce la aritmie fatală. Alte efecte cunoscute ale drogurilor „Smiles” sunt starea de vomă şi greaţă, frica puternică, panica, dar informaţii de acest fel se găsesc, deocamdată, numai pe forumuri unde consumatorii de droguri îşi descriu experienţele personale. Specialiştii avertizează consumatorii de droguri că 2C-I pot ucide la fel ca şi alte substanţe de acest tip şi că există riscul să nu ştie ce consumă (pot crede că iau un drog mai uşor, dar, în fapt, să primească o substanţă care să le provoace rău sau moartea).

 

Sursa şi mai multe detalii: Live Science

Foto: LS

 

 


4 comentarii

  1. Bine ca n-ati omis sa mentionati unde se gaseste reteta, poate vrea domnu’,.. sau domnu’…
    Outside the box doar in titlu, ca ati cazut si voi in “capcana media”. Faceti reclama gratis drogului… bravos natiune.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger