Visul american s-a terminat – numărul cetățenilor SUA care trăiesc în sărăcie crește, odată cu cozile la băncile de hrană și la cantinele sociale. Conform Departamentului de Agricultură, unul din șase americani se luptă pentru mîncare.
În ultimii ani, profiturile corporațiilor au crescut dar, în loc să ridice și nivelul de trai al americanilor, acesta a scăzut. În 2008, 32 de milioane de americani trăiau pe bonuri de masă. Astăzi, deși economia e teoretic mai bună, numărul lor depășește 47 de milioane. Numai în New York sînt 1, 5 milioane de oameni care depind de acțiuni de caritate pentru a mînca.
4 millioane de americani sînt angajați la fast-food-uri și cîștigă 8 dolari pe oră, exact cît să trăiască pe linia statistică a sărăciei. Aceștia sînt plătiți cu salariul minim dar salariul minim abia ajunge pentru trai. Toate grevele și protestele de pînă acum, la care s-a cerut creșterea salariului minim la 15 dolari pe oră, au fost respinse, industria refuzînd să negocieze.
McDonald’s donează milioane pentru acțiuni de caritate, la fel și Walmart, cel mai mare angajator din țară – dar refuză să le crească salariile angajaților. În plus, Walmart înlocuiește angajații full-time cu part-time, evitînd astfel să le dea asigurare medicală.
Instituțiile medicale federale investighează faptul că doctorii prescriu enorm de multe medicamente antipsihotice copiilor aflați în sistemul Medicaid. Sînt de patru ori mai mulți copii săraci tratați cu antipsihotice decît cei asigurați medical prin companii private. Numărul lor s-a triplat din 1999. Disproporția masivă dintre aceste două categorii îi face pe specialiști să suspecteze că multor copii săraci li se prescriu antipsihotice fără nici un motiv clinic real. Răspunsul ar putea fi acesta – o schemă a sistemului pentru a-i ține pe săraci oarecum mulțumiți.