Amenințat de protest, guvernul turc recrutează 6.000 de oameni să combată criticile în rețelele sociale

0

Fără îndoială, vocea societății civile se face din ce în ce mai puternic auzită în multe colțuri ale lumii, iar guvernele fac tot posibilul să le astupe gura. Partidul aflat la conducerea Turciei, în fruntea căruia se află primul ministru Recep Tayyip Erdogan, angajează, de pildă, 6.000 de persoane care să descurajeze criticile cetățenilor, postate în rețelele sociale. Vă sună cunoscut?

 

1370959055-police-storm-and-clear-taksim-square_2142085

 

Pe așa-numiții postaci am avut și noi, în ultimii ani, nenumărate ocazii de a-i vedea în acțiune, chiar și aici, pe TOTB.ro, în special în jurul scandalului Roșia Montană. Misiunea postacilor turci va fi să posteze pe Facebook și Twitter, dar și pe YouTube sau Instagram, cele mai populare platforme în rândul tinerilor, materiale care să promoveze punctele de vedere ale partidului aflat la guvernare. Totodată, potrivite The Wall Street Journal, postacii lui Erdogan ar urma să și monitorizeze discuțiile online care au ca miză criticarea actualului sistem.

”Intenționăm să dezvoltăm un limbaj politic pozitiv, pe care să-l predăm voluntarilor. Iar atunci când tabăra adversă distribuie materiale dezinformatoare despre partid, noi îi vom corecta oferindu-le informații valide, folosind de fiecare dată un limbaj adecvat, pozitiv,” a declarat un membru cu vechime al Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare, responsabil cu derularea acestei campanii.

Această măsură intervine după ce partidul aflat guvernare în Turcia din 2002 a avut de înfruntat cea mai mare provocare din partea societății, în iunie 2013. În această vară, sute de mii de oameni au ocupat străzile în deja cunoscutele proteste din Parcul Gezi, folosind totodată masiv rețelele sociale pentru a demasca o guvernare din ce în ce mai aproape de autocrație. Mai multe persoane au fost reținute de autorități pentru conținutul postat online și pentru încurajarea oamenilor de a ieși în stradă, folosind Twitter sau Facebook.

”Partidul a fost luat pe nepregătite de explozia social media din timpul protetelor Gezi, iar acum vrea să repare problema, în preajma alegerilor,” explică Eylem Yanardagoglu, profesor universitar la Istanbul. Premierul Erdogan, care are la rândul său peste trei milioane de follower-i pe Twitter, a declarat în repetate rânduri că această rețea constituie o ”amenințare” și, după ce în timpul protestelor a anunțat că va reglementa accesul la Twitter, a hotărât recent să schimbe strategia, încercând să folosească rețeaua spre propriul avantaj.

Sursa: The Wall Street Journal

Foto: Imagine din timpul protestelor din Piața Taksim, din Istanbul. Sursa: Demotix.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger