Miliarde de copaci din Amazon au murit in 2010 din cauza secetei severe. Specialiştii se întreabă dacă pădurea nu se află pe punctul de a înceta să absoarbă emisii şi, în schimb, să contribuie la creşterea acestora.
Pădurile dense din Amazon absorb mai mult de un sfert din emisiile de carbon din atmosferă, fiind, astfel, un scut foarte important împotriva încălzirii globale. Dar dacă Amazonul devine din “chiuvetă pentru emisii” în sursă de carbon ne putem aştepta la mai multe secete şi copaci uscaţi în masă.
Expertul în păduri tropicale, Simon Lewis, care a condus cercetarea de la Universitatea din Leeds, spune că cea mai mare pădure din lume este periclitată de direcţia actuală a emisiilor, dar subliniază că mai sunt incertitudini ştiinţifice de explicat, iar seceta majoră ar putea fi şi consecinţa unor variaţii normale.
“Nu putem aştepta să vedem, pentru că nu mai putem da timpul înapoi”, spune acesta. “Nu vom şti că am depăşit punctul în care Amazonul a devenit dintr-o chiuvetă de emisii o sursă de carbon decât când va fi prea târziu”, adaugă acesta.
Alex Bowen, de la Institutul de cercetare Grantham din cadrul Şcolii londoneze de Ştiinţe Economice şi Politice, spune că emisiile în cantităţi enorme cauzate de Amazon ar face şi mai dificilă sarcina de a păstra gazele cu efect de seră la un nivel necesar pntru evitarea unor consecinţe catastrofale.
Descoperirea uscării copacilor în masă din Amazon este o lovitură dată eforturilor de reducere a distrugerii celei mai mari păduri prin tăierea ilegală de copaci, una dintre principalele surse de emisii. Folosirea imaginilor din satelit a ajutat autorităţile braziliene să reducă drastic rata de defrişări, iar plantările din Asia au compensat pierderea de copaci.
Seceta din 2010 a dus la declararea stării de urgenţă şi a cauzat un nivel minim record al principalului curs de apă, Rio Negro. Măsurătorile precipitaţiilor au scos la iveală faptul că seceta din 2010 a fost chiar mai gravă decât cea din 2005, fiind afectată o suprafaţă cu 60% mai mare.
Cercetătorii au estimat că uscarea copacilor în 2010 ar duce la emiterea a 8,5 miliarde de tone de dioxid de carbon, mai mult decât cantitatea de emisii provocată de China în 2009 – 7,7 miliarde de tone.
“Amazonul este atât de mare încât şi o schimbare mică are un impact global”, spune Lewis.
Două perioade de secetă severă în cinci ani reprezintă un lucru foarte neobişnuit, dar nu exclude încă posibilitatea unor variaţii naturale. Seceta din 2001 a ucis miliarde de copaci din Aamzon, în plus faţă de aproximativ 4 miliarde de arbori care mor în mod normal într-un an.
Foto: EPA
Citiţi şi:
Trib in Amazon ameninţat de tăietorii ilegali de lemne din Peru
Atlasul emisiilor: Creşterea emisiilor în China anulează scăderea emisiilor din vest
Este nevoie de acţiuni urgente pentru a combate foametea globală
3 comentarii
Pingback: Mall-urile ar putea economisi 3.000 de tone de CO2 anual dacă ar opri muzica » Think Outside the Box
Pingback: Széndioxid-kibocsátóvá válhatnak az amazonasi esőerdők » Think Outside The Box
Pingback: Guvernul din Malawi propune interzicerea vânturilor trase în public pentru a stopa poluarea aerului » Think Outside the Box