Altfel de scrisori din Roşia Montană către România

23

Gândurile oamenilor din Roşia Montană care se opun proiectului minier cu cianuri, dar şi ale celor care îi susţin, sunt împărtăşite printr-un nou proiect online, numit O altfel de scrisoare către România. Proiectul este o replică la demersul companiei RMGC, numit “Scrisoare către România”, care se foloseşte de mai mulţi localnici din Roşia Montană drept protagonişti ai unor mesaje difuzate ca publicitare pe televiziuni şi în mediul online, în sprijinul ideii începerii proiectului minier al RMGC. Mai jos sunt câteva dintre mărturiile pe care le puteţi citi pe acest nou proiect online, care îşi propune să arate lumii “şi cealaltă faţă a Roşiei Montane. Comunitatea de aici vrea să îşi facă vocea auzită!”.

 

 

Remus Cenuşă, roşian

„Uite ce ravagii o făcut blestemul aurului! Dacă-mi zicea cineva, acu’ 15 ani, că o să ajungem să ne dezgropăm morţii pentru o sacoşă de bani, ziceam că-i om smintit. No, uite, aici am ajuns. Să ne vindem casele şi morţii din morminte!”

 

Gabriel Cioara, roşian

„Am rămas vreo opt copii aici, în sat şi nici unul n-ar vrea să plece. Sunt cei mai buni prieteni ai mei şi nu vreau să mă despart de ei niciodată. Noi am făcut într-o zi un jurământ. Că dacă ne-or sili vreodată să plecăm, să ne legăm cu toţii cu un lanş gros de gardul bisericii. Că poate n-or avea curaj să împuşte nişte copii.”

 

Bianca Alexandra Cobori, roşiancă

„Roşienii îşi propun să rămână încăpăţânaţi în hotărârea lor de a-şi continua viaţa în casele lor, de a merge la biserica în care s-au căsătorit sau şi-au botezat copiii, de a colinda dealurile mereu aceleaşi şi de a povesti misterul fiecărui colţ de stâncă, deal sau mină turiştilor doritori.”

„Roşienii nu scriu, de obicei, scrisori către România, nu imploră ajutor, nu cred în locuri de muncă ce nu vor exista niciodată, nu îşi deplâng la televizor soarta ce ei şi-au creat-o.”

 

Moş Drăgan, roşian

„Numa’ să-i prind io la poartă, să-mi ceară să vând, că o să ies cu furca la ei şi o să strig s-audă toată valea, aşa ură mare am în mine!”

 

Raku, artist

„Statul român trebuie să exploateze aurul de la Roşia Montană prin propriile forţe şi prin metode nepoluante. Avem suficienţi ingineri şi oameni de ştiinţă care pot veni cu soluţii extraordinare. Guvernanţi, apelaţi la ei, rechemaţi-i în ţară, angajaţi-i!”

 

Mihnea Blidariu, artist

„Nu poţi cumpăra o ţară întreagă. Chiar nu poţi. Nu ai cum cumpăra conştiinţa colectivă.”

 

Monica Macovei, membru al Parlamentului European

„Ne putem trezi cu argumentul că prin înfiinţarea unui lagăr o să creăm locuri de muncă.”

„Proiectul Roşia Montană este dezastruos pentru mediu, pentru sănătatea oamenilor, pentru patrimoniu şi economie.”

 

Liviu Mihaiu, jurnalist

„Dacă întrebi un sindicalist miner ce vrea să facă, el va spune că minerit, că asta face de două mii de ani, uitând că mai are maximum 20 de ani pentru a nu mai face asta NICIODATĂ, nici el, nici urmaşii lui.”

 

Discursul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta

„Casa Regală a României, care a fost martora directă a prăbuşirilor identitare, instituţionale şi economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la drumul Roşiei Montane în viitor. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă şi Catolică şi de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea şi înflorirea virtuţilor şi valorilor Roşiei Montane, aşa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.”

 

Mircea Toma, jurnalist

„Roşienii care se lasă cumpăraţi astăzi îşi vând, de fapt, ziua de mâine.”

 

Sursa: http://scrisoare-catre-romania.ro/


23 de comentarii

  1. Eu nustiu, daca sunteti asa de informati…dar chiar daca am dezgropa aurul, l-am dezgropa pentru Canada si noua ne-ar ramane doar 4% din cantitate…Deci eu sunt unul din cei ce vor zice: Nu! La genul, le dam aur pe tava, si ei lasa cianura in spate…Da Romania chiar e o tara de prosti?

  2. In orice tara civilizata ( chiar nici atat) , redeventele sunt undeva pe la 40 % , normal , la pretul de azi al aurului mi s-ar parea normal Romania sa pastreze chiar 70% + tot acelas procent din toate celelalte zacaminte gasite!!!!

    • avem aproape 60% din profituri. redeventa e de 8% si daca te interesezi putin vezi ca e una dintre cele mai mari din tarile civilizate. Cei care spun altceva se refera la altceva, nu la redeventa. De ex, Finlanda nu are deloc redeventa, SUA o are intre 2 si 5%.

  3. Sau ce-ar fi daca Romania ar pastra 100% din zacamintele pe care le are si ar incepe proiectele de extragere cu banii proprii, fara firme din afara, si prin metode mult mai putin ucigatoare? Asta ar fi, cred, cea mai buna solutie. Preturile zacamintelor miniere sunt “setate” de cei care le au si le valorifica, nu de cei care le vand pe nimic… Si, adevarul este ca noi avem: gaze, aur, petrol (in Marea Neagra), dar se pare ca statul (sau mai bine spus conducatorii/ucigasii) vor sa vanda tot ce se mai poate vinde cat mai pot, inainte sa fie dati jos cu forta, pentru a-si mai “consolida” putin averile de milioane de €.

    • ideal ar fi daca solutiile astea ar putea fi puse in practica, dar in conditiile in care Romania nu isi permite sa faca o investitie atat de mare intr-o mina, iar cianura este la ora actuala cea mai eficienta metodata de separare a aurului, tinand cont si de faptul ca statul o sa aiba un profit substantial fara sa intervina cu bani, afacerea e chiar buna.

  4. nici nu au gasit 10 rosieni care sa fie impotriva proiectului minier, ca 6 dintre scrisori sunt scrise de oameni din afara localitatii. Poate articolul ar fi trebuit sa aiba titlul “altfel de scrisori din Bucuresti si din Clul si, poate, cateva din Rosia Montana”

  5. E cam ciudat sa se opuna mineritului cu cianuri, cand el este practicat in Romania de 50 de ani si a fost folosit si la Rosia Montana. Mai ales cand acum intra in scena statia de neutralizare si sunt folosite in cea mai moderna tehnologie care s-a inventat in minerit.

  6. @Dahak: daca le puteam extrage cu banii proprii,o faceam pana acum si nu inchideam minele. Dar noi si pt pensii si salarii trebuie sa ne imprumutam la FMI. Si metodele folosite nu sunt ucigatoare, sunt cele mai avansate care exista in minerit si sunt aprobate de UE.

  7. Un alt subiect monopolizat de postacii RMGC: Sorin, Anda si probabil in curand si Elena si Adi. Nu va pierdeti vremea discutand cu ei, sunt platiti ca sa aiba o “opinie”.

  8. @gigel: vrei sa spui monopolizat de romani care sunt de acord cu proiectul. Adica, oricine e de acord cu el, automat e platit? ai vreo dovada inainte sa ma acuzi de asa ceva?Imi exprim parerea, asa cum o faci si tu, si restul internautilor. Pe aceleasi considerente, si eu pot sa zic ca esti postac al ongului “salvati rm”. Numai aia acuza pe oricine are alta parere decat ei ca sunt platiti!

  9. problema e ca sunt patru opinii ale unor oameni din Rosia Montana, iar restul adunati de ici de colo. hai sa zicem ca un jurnalist poate sa se duca in rosia montana si sa isi dea de acolo cu parerea, dar Alteta Sa Regala, de ce e trecuta tot la scrisori din Rosia Montana? sa para ca sunt mai multi cei impotriva?
    @gigel, stai linistit ca nu esti mai putin prezent decat mine in discutia asta. ce nu-ti place? ca iar n-ai dreptate?

  10. Bai postacii rgmc, un ecologist va fi intotdeauna impotriva unei exploatari cu cianuri, la fel cum va fi impotriva oricarui proiect ce are ca scop distrugerea mediului. Pe cand voi nu aveti opinie decat atunci cand se vorbeste despre Rosia Montana. Altfel spus, nu aveti opinie decat asupra subiectelor pentru care sunteti platiti. In rest, nu existati. Poate ar trebui sa cereti voie la rgmc sa aveti drept la opinie si despre alt subiect.

    • sa fii ecologist nu inseamna sa te opui orbeste. Iar avand in vedere ca sunt cele mai stricte norme din lume, concentratia cea mai scazuta de cianuri in iazul de decantare de unde nu bea nimeni, niciodata si in plus se reecologizeaza mizeria si gaurile lasate de stat acolo, care e problema? Nu stiu, mi se pare ca opunerea asta orbeasca e de o absurditate maxima. si nu ajuta pe nimeni, in niciun caz pe rosieni.

      • Asa e si se gasesc tot felul de scuze, motive. Ne plangem ca nu se fac investitii, ca nu se iau masuri sa fie mai bine, ca la noi nu se fac proiecte, ca nu avem locuri de munca si tot asa, dar cand vine vorba sa se faca, ne luam de orice numai sa ne opunem

    • kilroy, de ce nu vad ecologisti zbatandu-te pentru Rosia Poieni, sau orice alta mina din tara asta? si nu doar mina, ca ecologist nu inseamna sa fii impotriva minelor ci impotriva unui proiect care distruge mediul, cum ai zis si tu de altfel. nu am vazut recent nicio campanie de responsabilizare a poluatorilor din trafic, de exemplu. sau orice altceva. dar vad ca ecologistii au o singura problema, rosia montana! iar rosia montana nu neaparat distruge mediul, face asta doar daca nu respecta regulile de mediu.

      • Ecologistii au aratat clar ca implicarea lor e minima, s-au calat pe acest proiect mai mult din motive ce tin de mediatizarea sa si nu ca ar fi nociv. Incadrarea in normele europene il situeaza din start ca neavand efecte periculoase asupra mediului

  11. @kilroy: tocmai,un ecologist nu va fi niciodata impotriva unei tehnologii nepoluante,cum e cea cu cianuri, mai ales in conditiile in care in Romania este folosita de 50 de ani, dar pana sa vina cei de la rmgc, niciun asa-zis ecologist nu s-a speriat de ea. Nu se sperie alte tari mai civilizate ca noi, fiindca e cea mai moderna care poate fi folosita in minerit, dar se sperie o mana de oameni neinformati!

  12. @Adi: oricine ar trai in Rosia Montana, cu 6 ron/zi si cu poluarea sub fereastra casei, ar fi de acord cu proiectul. Include ecologizare si locuri de munca. Si orice s-ar zice, e nevoie de ambele.

  13. Proiectul cred ca are implicatii mult mai aple si ar trebui implementat. In fond daca e dupa cum ar vrea fiecare si daca ar fi sa-i multumim pe toti nu s-ar mai face nimic niciodata. Nu se poate ignora total un proiect de acest tip pentru ca niste copii vor sa se joace in nu stiu care loc…

  14. trebuie sa stiti ca la Rosia Montana nu s-a folosit niciodata cianura. Minereul a fost flotat (s-a ales din toata roca, doar acea parte care avea mai mult aur) si transportat la Baia Mare unde s-a folosit, intr-adevar, cianura. nu e totuna sa introduci in cianura intreaga cantitate de minereu sau sa alegi doar cel care are mai mult aur si sa-l cianurezi doar pe acela.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger