Alpinistul Alex Găvan a escaladat pe 4 octombrie 2011 vârful Manaslu, cu o înălţime de 8.156m, din munţii Himalaya, trecându-şi astfel în palmares al patrulea vârf de peste 8.000m. Ascensiunea s-a efectuat fără oxigen suplimentar sau ajutor din partea şerpaşilor.
Expediţia a început pe 5 septembrie şi a avut o durată estimată la 60 de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8.156m fiind planificată la jumătatea lunii octombrie, după o lungă perioadă de aclimatizare. Alex Găvan a revenit în ţară pe 22 octombrie. Între tabăra de bază (4.750m) şi vârf au fost stabilite încă trei tabere intermediare la altitudinile de 5.600m, 6.300 m, 6.750 m cât şi un bivuac la 7.400m.
Aflat în Nepal, nu departe de graniţa cu Tibetul, Manaslu este unul dintre cei mai riscant de urcat optmiari: până în luna mai 2008, s-au înregistrat 297 de ascensiuni ale vârfului (cu sau fără oxigen suplimentar) şi 53 de accidente fatale, ceea ce plasează muntele pe locul patru în topul celor mai periculoşi munţi de peste opt mii de metri.
„Am reuşit ascensiunea vârfului la doar 17 zile după ce am ajuns în tabăra de bază, lucru oarecum neobişnuit având în vedere faptul că, în mod normal, pentru a urca un vârf de peste opt mii de metri îţi trebuie minim o lună pentru aclimatizare. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentraţia de oxigen este o treime din ce respirăm la nivelul mării”, declară Alex Găvan. „Din acest motiv, majoritatea expediţiilor himalayene folosesc măşti de oxigen la peste 7.000m. La succesul meu a contribuit faptul că am avut şansa să mă aflu într-o formă fizică şi mentală de zile mari, o aclimatizare foarte rapidă, fereastra de vreme aleasă pentru a încerca vârful cât şi o strategie de ascensiune flexibilă ce mi-a permis să îmi adaptez planul în funcţiile de condiţiile de pe munte”.