Aliceîn Ţara Minunilor a fost recreată în laborator

0

În Alice în Ţara Minunilor, eroina bea la un moment dat o poţiune dintr-o sticluţă şi se micşorează pînă la dimensiunile unei păpuşi, apoi muşcă dintr-o prăjitură şi simte cum creşte în înălţime pînă cînd nu îşi mai vede degetele de la picioare. Un cercetător suedez a reuşit să creeze în laborator aceste senzaţii.

Bjorn van der Hoort de la Institutul Karolinska i-a ataşat unui subiect o pereche de căşti şi „ochelari pentru realitatea virtuală”. Acesta s-a întins pe o saltea, iar pe salteaua alăturată cercetătorul a plasat picioarele unei păpuşi. Cu o paleţică, cercetătorul le mîngîia simultan tălpile cobaiului şi pe cele ale păpuşii. Subiectul vedea în „ochelari” picioarele manechinului ieşindu-i din trunchi, astfel că după scurt timp a început să simtă că îi aparţin. Totodată, îşi simţea corpul micşorat la dimensiunile unei păpuşi, iar cînd cercetătorul schimba picioarele false cu unele foarte lungi, subiectul simţea că e mult mai înalt.  Pentru ca efectul să iasă, cele două perechi de picioare trebuiau mîngîiate simultan, cel mai mic decalaj distrugea iluzia.

Experimentul a fost făcut pe 200 de subiecţi şi a funcţionat de fiecare dată. Iluzia era atît de puternică, încît atunci cînd Van der Hoort lua un cuţit şi se prefăcea că se pregăteşte să taie picioarele păpuşii, subiecţii transpirau de teamă, ca şi cum s-ar fi simţit ei înşişi ameninţaţi. Cînd se simţeau mici, de mărimea unor păpuşi, percepeau atingerile cercetătorului ca fiind ale unei creaturi uriaşe, aveau deci senzaţia că oamenii şi obiectele din jur sunt imense.
Echipa de la Karolinska a mai făcut astfel de experimente: au reuşit să convingă oamenii în laborator că au experienţe extra-corporale, că şi-au schimbat trupul cu cel al unei persoane de sex opus sau că au trei mîini.

Aceste studii sunt foarte valoroase pentru înţelegerea creierului şi pot avea şi implicaţii practice: e posibil ca unui chirurg să i se creeze iluzia că e micşorat pînă la nivelul la care e mai mic decît organele pe care le operează şi că lucrează din interiorul corpului, ceea ce i-ar creşte precizia şi calitatea intervenţiilor chirurgicale.

FOTO: DISCOVER

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger