Alex Găvan, expediție în premieră în Himalaya fără oxigen suplimentar

1

Alpinistul Alex Găvan va încerca să escaladeze în primăvara aceasta, în Himalaya, al treilea vârf al lumii. Aflat la granița dintre Nepal și India, Kangchenjunga, cu o înălțime de 8.586m, este considerat unul dintre cel mai dificil de urcat munți. Expeditia este prima tentativă românească de a atinge vârful himalayan.

Expediția va începe pe 21 martie și are o durată estimată la șaptezeci de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8.586 m fiind planificată la mijlocul lunii mai, după o lungă perioadă de aclimatizare.

Echipa este formată din patru alpiniști, alături de Alex aflându-se polonezul Pawel Michalski (cei doi au urcat împreună Gasherbrum 1 în 2007) și italienii Mario Panzeri și Antonello Martines.

Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sud-vestică a muntelui. Între tabăra de bază (5.500m) si vârf vor fi stabilite înca patru tabere intermediare, la altitudinile de 6.200 m, 6.650 m, 7.200m și 7.700m.

Ca de fiecare dată, echipa va face ascensiunea fără a folosi oxigen suplimentar și nu va beneficia de sprijinul șerpașilor. La asemenea altitudini, aerul este extrem de rarefiat, iar concentrația de oxigen este o treime din ce respirăm la nivelul mării. Din acest motiv, majoritatea expedițiilor himalayene folosesc măști de oxigen la peste 7.000m.

Alătură-te expediției lui Alex pe site-ul www.alexgavan.ro și urmărește desfășurarea expediției prin intermediul știrilor de ultimă ora, al fotografiilor, imaginilor video și fisierelor audio trimise direct de pe munte.

Proiectul este posibil cu sprijinul Astra Asigurări (Partener Principal), Certinvest, Intercapital Invest, Totalsoft, Peli Filip (Parteneri), Zitec (Partener IT),  Accountess ( Partener Accounting), Panasonic (Partener Comunicatii), World Class (Partener Wellness), Suplimente.ro (Partener Fitness), F64 (Partener Foto) și se bucură de acoperire media exclusivă oferitp de România Liberă și Radio Guerrilla.

Despre Alex Gavan

În 2008, alpinistul a reușit în premieră românească escaladarea muntelui Makalu (8.463m – al cincilea din lume) din munții Himalaya, atingând astfel vârfurile a trei munți de peste opt mii de metri în mai puțin de doi ani. Ascensiunea s-a făcut fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex.

Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat în premieră românească vârful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan. Pentru această realizare, Alex a fost numit de către Federația Română de Alpinism și Escaladă „Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”.

În 2006, o dată cu ascensiunea vârfului Cho Oyu (8.201 m, al șaselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tânar alpinist român care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.

Alpinistul deține „Medalia de aur pentru merit sportiv” acordată de către președintele provinciei Navarra, Spania.

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, variind între 8.027m (Sisha Pangma) și 8.850m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrala, în regiunile de graniță dintre Nepal, India, Pakistan și China, în munții Himalaya și Karakorum.

“Climbing mountains Outside is climbing mountains Inside”

www.alexgavan.ro
www.facebook.com/alexgavan
www.twitter.com/alexgavan

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger