Alertă pentru natură: Petiţia lansată de peste 100 de organizaţii europene de mediu

1

Peste 100 de ONG-uri de mediu din toată Europa, între care WWF și SOR, lansează o campanie comună de salvare a celor două acte normative din domeniul conservării naturii aplicate în toate țările membre UE: Directivele Natura 2000 (Directiva Păsări și Directiva Habitate). Comisia Europeană ia în considerare revizuirea acestora, ceea ce ar însemna cel mai probabil slăbirea lor și irosirea unui progres legislativ și de conservare realizat în ani de zile. Pentru a împiedica acest lucru, cetățenii preocupați de mediu sunt chemați să semneze petiția „Alertă pentru natură” disponibilă la adresa www.wwf.ro/campanii/alertapentrunatura/.

natura

  

Comisia Europeană a decis să realizeze o evaluare în detaliu a ambelor Directive Natura 2000 pentru a determina dacă sunt eficace în protejarea naturii. Acest proces se derulează însă într-un context ostil conservării naturii, așa cum au demonstrat-o deja retorica pro-corporatistă și acțiunile de slăbire sau eliminare a unor legi europene cu implicații în protejarea și calitatea mediului pe care le-a inițiat Comisia Juncker de la învestire și până acum.

Petiția online „Alertă pentru natură”, lansată astăzi de ONG-uri, invită cetățenii din 28 de state UE, inclusiv România, să participe la consultarea publică organizată de Comisie pe această temă și să salveze astfel cele două Directive Natura 2000 care protejează cele mai valoroase zone naturale din Europa. În România, cele două directive oferă pârghii importante de protecție legală pentru siturile Natura 2000, precum Podișul Hârtibaciului din Transilvania, Munții Țarcu, Buila-Vânturarița, Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Apuseni sau Delta Dunării.

Petiția este organizată și promovată de unele dintre cele mai importante ONG-uri de mediu de la nivel european: BirdLife (din care face parte și Societatea Ornitologică Română), European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe și WWF. Pe site-ul WWF-România, petiția poate fi găsită și semnată în rubrica „Campanii” – „Alertă pentru natură”, la www.wwf.ro/campanii/alertapentrunatura/. Aceasta poate fi semnată până la finalizarea consultării publice organizate de Comisie – 24 iulie 2015 – și este singura oportunitate prin care societatea civilă își poate spune părerea în acest proces de evaluare tehnică a directivelor.

Magor Csibi, Director WWF-România: De mai bine de 50 de ani, organizația noastră atrage atenția celor care iau decizii că viitorul omenirii este strâns legat de viitorul naturii din jurul nostru. Este nevoie de o schimbare totală de paradigmă, în care ne definim politicile economice, sociale și de mediu după capacitatea de generare a naturii și nu invers.

Deși pe lista de priorități a cetățenilor natura devine din ce în ce mai importantă, din păcate deciziile strategice, la nivel înalt, sunt dominate în continuare de interese economice și de lobby-ul industriei, natura rămânând un subiect secundar în agenda celor mai importante instituții.

Pentru prima dată în România, mii de oameni au ieșit pe stradă ca să ceară o protecție mai bună a pădurilor, mare parte dintre acestea situându-se în arii protejate Natura 2000; acest lucru ne arată că românii sunt atașați de natură și sunt pregătiți să dea un semnal clar atât autorităților naționale, cât și celor la nivel european, că natura nu este un obstacol sau resursă primă pentru economie, ci punctul de pornire în construirea unei societăți sustenabile.

Această acțiune marchează începutul unei campanii pan-europene care se va extinde până anul viitor inclusiv, pentru a contracara amenințările actuale de compromitere a eforturilor de conservare și pentru a obține o mai bună implementare și aplicare în teren a legilor existente (Directivele Natura 2000 și respectiv legislația care le transpune la nivel național).

Directivele Natura 2000 – un cadru legislativ modern și recunoscut la nivel internațional

Directivele Natura 2000  – Directiva Păsări și Directiva Habitate – sunt în vigoare din anul 1979, respectiv 1992 și sunt recunoscute ca unele dintre cele mai solide și inovatoare legi din lume pentru protejarea animalelor, vegetației sălbatice și habitatelor naturale împotriva presiunilor și riscurilor de dispariție. Grație acestor două legi majore, Europa are acum cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume, denumită Natura 2000, care acoperă aproape o cincime din suprafața terestră și 4% din suprafața marină a continentului. Caracteristica inovatoare a acestui cadru legal este că permite dezvoltarea socio-economică în arealul siturilor protejate, atât timp cât nu conduce la degradarea stării de conservare a speciilor și habitatelor pentru care zonele au obținut statutul Natura 2000. Acest cadru recunoaște că omul reprezintă o parte integrantă a naturii și consideră că soluția optimă o constituie cooperarea dintre om și natură. Numeroase situri Natura 2000 sunt valoroase tocmai datorită modului în care terenurile au fost administrate de oameni de-a lungul timpului, de pildă prin practici agricole tradiționale, ceea ce a ajutat la formarea peisajelor rurale și la întreținerea diversității biologice.

În România, avem 531 de situri Natura 2000 acoperind circa 23% din suprafața țării. Țara noastră ocupă primul loc în Europa din punct de vedere al biodiversității și deține ultimele ecosisteme 100% naturale de pe continent. Deși legislația națională care transpune Directivele Natura 2000 în România este departe de a oferi o protecție completă, iar problemele de implementare sunt constatate frecvent, o slăbire a acestor acte normative ar conduce la o situație mai gravă decât cea curentă, lipsind autoritățile de mediu și organizațiile nonguvernamentale de aceste instrumente importante pentru conservarea ultimelor colțuri de sălbăticie ale țării noastre. În cazul în care directivele Natura 2000 sunt deschise spre revizuire, țara noastră va avea probabil cel mai mult de pierdut din punct de vedere al diversității naturale și al zonelor sălbatice (precum pădurile virgine, defilee, râuri sau pajiști naturale). Această perspectivă ar trebui să ofere o motivație puternică tuturor celor cu afinități pentru natură și frumusețea naturală a României să participe la consultarea publică, prin semnarea petiției de la www.romania.panda.org/campanii/alertapentrunatura/


Un comentariu

  1. tare complicată treaba: nu poţi semna fără să bifezi că ai citit şi accepţi condiţiile legale, dar condiţiile nu le-am găsit printre primele 4 “click-uri”. Ar trebui să fie mai uşor să semnezi!

    Dacă stăteam prost cu aritmetica şi cu engleza, iar nu reşeam să trimit nici opinia asta!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger