Un parteneriat între publicaţia Mongabay.com, Cal State Monterey Bay şi NASA (centrul de cercetare Ames) a dus la apariţia variantei beta a unui sistem global de alertă privind despăduririle, numit GloF-DAS. Acest instrument virtual indică locurile de pe glob unde s-au tăiat ori se taie pădurile.
Sistemul se bazează pe date adunate de sateliţi NASA şi pe compararea imaginilor capturate în diferite momente, respectiv compararea cu un index de imagini ale stării vegetaţiei în toate zonele globului (MODIS Global Vegetation Index), index care arată cum era o anumită regiune cu exact un an în urmă, spre exemplu. Orice modificare de peisaj care înseamnă pierderea verdeţii în proporţie de peste 40% dintr-o zonă de cinci kilometri pătraţi în ultimele 12 luni este automat catalogată drept o problemă şi apare pe hartă. Astfel, instrumentul recent lansat poate fi utilizat pentru identificarea tăierilor ilegale de păduri, la o perioadă scurtă de timp după ce acestea au loc şi oferă autorităţilor interesate posibilitatea de a lua măsuri, cunoscând situaţia, înainte ca despădurirea să cuprindă o arie largă.
Versiunea pentru Indonezia a Mongabay.com şi-a propus să folosească datele furnizate de GloF-DAS pentru situaţia din această ţară (unde rata despăduririlor a atins cote alarmante) şi să trimită corespondenţi locali în teren, ca să verifice gravitatea lucrurilor, în cadrul unui proiect – pilot de coroborare a datelor oferite de satelit şi program cu cele adunate de oameni. Intenţia autorilor sistemului GloF-DAS este de a îmbunătăţi programul şi cu o alertă de tip SMS, care să permită oricărui utilizator de telefonie mobilă să primească, dacă doreşte şi se înscrie cu un cont în program, un mesaj în legătură cu modificările în peisajul pădurilor dintr-o anumită zonă protejată, spre exemplu, dintr-un oraş sau o ţară anume, indicate de către utilizator. GloF-DAS este disponibil gratuit la adresa: rainforests.mongabay.com/deforestation-tracker/
Sursa şi foto: Mongabay News