Alergatul reduce poftele stârnite de marijuana

0

Cercetările anterioare au arătat că exercițiile fizice declanșează eliberarea în creier a unor substanțe naturale cu efecte similare celor ale canabisului, iar un nou mic studiu a observat că mișcarea regulată reduce consumul de marijuana și poftele asociate acestui consum la fumătorii înrăiți care nu aveau intenția de a se lăsa. Asta s-ar datora unui canabionoid produs în mod natural de organismul uman care activează același receptor ca THC-ul.

Noua cercetare a implicat 12 voluntari care consumau zilnic canabis. De-a lungul a două săptămâni, aceștia au alergat pe banda rulantă de 10 ori, în sesiuni de 30 de minute, antrenând 60-70% din ritmul cardiac maxim. Înainte și după fiecare sesiune, subiecții au fost expuși unor imagini legate de consumul de marijuana, precum fotografii cu bonguri, cu iarbă sau cu oameni care o fumează. Apoi cercetătorii le-au măsurat pofta de a fuma un joint. Până la sfârșitul primei săptămâni, aceasta scăzuse cu 50%. Participanții la studiu au trecut de la o medie de șase jointuri pe zi la una de trei.

Cu toate acestea, este imposibil de stabilit dacă exercițiile fizice în sine au cauzat consumul și pofta reduse de marijuana sau acestea au fost efectul participării într-un experiment axat pe dependență (în acest caz, dependență psihică). Există însă un motiv biologic pentru care mișcarea induce o stare de bine asemănătoare cu cea instalată de fumatul unui joint. Un studiu din 2003 a arătat că alergatul pe bandă rulantă sau folosirea unei biciclete staționare la 60-70% din ritmul cardiac maxim sporește semnificativ nivelurile de anandamidă, un canabinoid care este produs pe cale naturală în creier și în organism. THC-ul, ingredientul psihoactiv al marijuanei, activează același receptor cerebral pe care îl activează anandamida.

Alte studii au arătat că șoarecii cărora le lipsesc din creier receptorii canaboizi aleargă doar jumătate din distanță atunci când au ocazia, ceea ce înseamnă că nu găsesc actul la fel de plăcut. La anandamidă se adaugă și sporirea nivelului de endorfine și ai altor opiozi din creier în timpul exercițiilor fizice. Despre cum sunt ele resimțite în timpul unei curse de maraton aflați aici.

Foto: Reuters

Citiți și:

“Granițele nu sunt limitele”. Turul lumii, între bucurie și durere

Un magazin îi învață pe pacienți cum să crească marijuana acasă

Consumator ocazional despre fumatul de marijuana: “Este micul meu joc elitist. Este intimitatea mea”

Tinerii americani fumează marijuana mai mult decât ţigări

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger