Alcoolul si memoria. De ce ni se taie filmul cand bem prea mult

23

Multi dintre noi cunosc efectele unei baute serioase: mersul impiedicat, cuvintele prost articulate, discernamantul lenes, coordonarea slaba in general. Oamenii in stare de ebrietate reactioneaza incet la stimuli – de aceea nu e indicat sa se urce la volan dupa ce beau. Toate aceste semne fizice se fac simtite gratie modului in care alcoolul afecteaza creierul si sistemul nervos central si sunt incununate uneori cu intreruperi ale memoriei (blackouts in engleza). Ceea ce unii bautori capteaza in expresia: „Nu mai stiu ce-am facut aseara. Mi s-a taiat filmul”. De ce se intampla asta?

de Ionut Dulamita

Alcoolul afecteaza chimia cerebrala modificand nivelul neurotransmitatorilor din creier. Neurotransmitatorii sunt mesageri chimici care transmit de-a lungul organismului semnalele ce controleaza procesele, comportamentul si emotiile umane, se arata pe site-ul How Stuff Works. Astfel, ii face pe oameni mai putin inhibati, dar le inhiba procesul de gandire si le incetineste capacitatea de procesare a informatiilor prin intermediul ochilor, al urechilor sau al gurii. Totodata, slabeste activitatea centrilor nervosi din hipotalamus care controleaza excitatia si prestatia sexuala – desi pofta sexuala creste, calitatea prestatiei scade – si cauzeaza somnolenta, incetinind respiratia si temperatura corpului. Si afecteaza memoria.

Pe termen scurt, alcoolul poate cauza intreruperi ale memoriei – blackouts, care, desi sunt frecvent asociate consumului de alcool, pot fi induse si de alte substante, Xanax sau Diazepam, de exemplu, atunci cand sunt inghitite in exces. Consumatorii uita ce s-a intamplat dupa consum, nu numai intr-un anumit moment, dar si pe perioade mai indelungate. Blackout-urile sunt „un exemplu viu al mariajului dintre memorie si alcool”, explica plastic pentru TOTB psihologul Mugur Ciumageanu. „Memoria noastra, sfioasa ca o fata mare, paleste si se tulbura in prezenta agresivitatii marlanesti a alcoolului, ajungand sa o ia razna de atata pasiune”.

Tulburarile sunt multiple, continua psihologul. Sub influenta alcoolului – in functie de predispozitia persoanei, de viteza consumului, de context, de emotiile asociate –, sunt mai mult sau mai putin blocate mecanismele care genereaza amintiri, epsioade care sunt numite, tehnic, stari amnezice anterograde. Alcoolul afecteaza capacitatea creierului de a forma amintiri noi, insa nu le sterge pe cele formate inaintea intoxicatiei.

„In functie de blocajul memoriei, avem posibilitatea sa ne amintim franturi incomplete din evenimentele prin care am trecut in timpul consumului (brownout-uri) sau sa nu reusim sa recolectam nimic din povestea intoxicatiei cu alcool (blackout-uri)”.

Exista studii, nu foarte numeroase, spune Mugur Ciumageanu, care arata ca unii dintre noi sunt mai sensibili la intunecarile de memorie in urma consumului de alcool. „Pe de o parte, tine de harnicia enzimelor sangvine de a face curatenie in sange cand camarile sunt inundate cu alcool”, explica psihologul. Mai departe, parafrazand, unii dintre oameni au parte de menajere harnice, cel putin in primii ani sau primele decenii de consum masiv, care deretica rapid si descompun in mod eficient alcoolul.

„Acestia sunt bautorii care se lauda cu rezistenta lor la alcool. Exista unii dintre noi care au enzime lenese si nazuroase, ajungand sa se imbete de la o bere sau de la nici macar un pahar de tarie. Acestia, mai ales daca din eroism se arunca la consumul-viteza, risca momente glorioase de intunecare, spre deliciul anturajului”.

Astfel, poate fi spulberat mitul ca blackout-urile sunt suferite in general doar de alcoolici, afirmatie intarita si de un studiu al cercetatorilor de la Duke University, SUA. In 2002, intr-o cercetare realizata pe studenti, acestia au observat ca intreruperile de memorie pot aparea si in cazul persoanelor care consuma alcool doar in contexte sociale, cum a fost cazul subiectilor analizati – 40% dintre ei au spus ca au suferit un blackout in anul anterior. Exista insa grade diferite de intensitate ale blackout-urilor, in functie de modul de consum si de cantitatea consumata.

„Influenta alcoolului asupra capacitatilor de memorare depinde in mare masura de cantitatea de alcool din singe. Bautorii in viteza, care dau pe gat rapid dusca dupa dusca, risca sa isi franjureze memoria instant”, spune Mugur Ciumageanu. „Bautorii sistematici – pe model ardelean, am putea spune –, care consuma galoane la foc mic, chiar daca ajung sa nu se mai poata urni de sub masa de beti ce sunt, au sansa sa isi mai aminteasca – cu rusine, speram noi – cate ceva din chiolhan, dand timp unei parti a alcoolului sa se dezactiveze in fluxul sangvin”.

Un lucru clar care reiese din manualele de alcoologie, continua psihologul, este ca cei care au avut blackout-uri de la alcool risca sa aiba si altele, amintind la randul sau de studiul cercetatorilor de la Duke University pe studentii americani, care au descris momente de pierderi partiale sau totale ale amintirilor legate de evenimente.

„Nu toti acesti excesivi o vor lua pe drumul alcoolului ca destin, dar cei care si-au trait studentia lacunar risca sa continue in acelasi ritm si la varsta adulta. Nu cred ca lucrurile stau diferit cu liceeanul sau studentul roman, hotarat sa verifice sistematic daca alcoolul face casa buna cu propria lui memorie”.

Un studiu arata ca pare chiar sa existe o predispozitie genetica inspre intunecarile de memorie induse de alcool si o vulnerabilitate fata de acestea, in timp ce o alta cercetare concluzioneaza ca aceasta vulnerabilitate poate aparea in cazul unei expuneri prenatale la alcool. In plus, psihologul E. M. Jellinek, care a dat startul cercetarilor pe blackout-uri in anii ’40, spunea chiar ca acestea ar putea reprezenta un bun indicator al alcoolismului, desi parerile sunt impartite pe aceasta tema.

Pe termen lung, mariajul alcoolului cu memoria are toate caracteristicile unui scenariu de violenta domestica, spune Mugur Ciumageanu. „La inceput, tulburarile coanei memoria par sa fie mai degraba prevestitoarele unei pasiuni eroice. Dupa un chef monstru iti vine sa povestesti aproape cu mandrie cum nu-ti mai amintesti decat vag de seara/noaptea/dimineata de ieri si sa te bucuri cu convivii de bautura de reconstruirea minutioasa a serii din franturile fiecaruia”.

Aceasta pasiune are insa un destin scurt. Este urmata de momente din ce in ce mai dese de violenta interactiune, „in care memoria e din ce in ce mai des batuta si schingiuta de alcool, deznodamantul fiind, pentru cei care ajung sa isi traiasca viata imbibati, unul in care memoria abidca iar amintirile par sa nici nu mai conteze…”.

Bautul pe termen lung poate provoca creierului daune permanente, conducand la micsorarea lui si afectand fibrele ce transporta informatiile intre celulele nervoase. Unii oameni pot ajunge sa infrunte confuzia mentala si lipsa coordonarii, putand avea totodata probleme cu memoria si cu capacitatea de a invata. Cand un alcoolic renunta brusc la consumul de alcool sau il reduce dramatic, creierul incearca sa revina la chimia initiala, iar printre simptome se numara dezorientarea, halucinatiile, delirul, greata, transpiratul excesiv si convulsiile.

Mai multe despre blackout-uri si efectele alcoolului asupra creierului puteti citi aici.

Foto: Agerpres


23 de comentarii

  1. Dl. psiholog este mult prea neserios în exprimări, ca să poată fi credibil. Formule gen “coana memoria”, “sfioasă ca o fată mare”, “menajera harnică” etc. nu au ce căuta în articolele serioase. Dacă dl. psiholog are impresia că se adresează unor retardaţi, poate că că nu a înţeles prea multe din ce a studiat în facultate.

    Nu poţi fi psiholog şi să-ţi desconsideri auditoriul.

    • adica tu esti un alcoolic inteligent?:))…mie mi se pare amuzant … si mai amuzant mi se pare frustrarea ta … sper sa mai tii minte sau ai avut deja un blackout:))

    • Complet de acord. Si mi se pare de foarte prost gust sa emita si judecati de valoare gen “au sansa sa isi mai aminteasca – cu rusine, speram noi – cate ceva din chiolhan”. Cred ca e psiholog veterinar

  2. un articol de nota 3. intrebarea din titlu nu a fost explicata, s-au expus doar efectele si nu ce se intampla de fapt, adica de ce se taie filmul dupa ce bei.

  3. O turma de bivoli se poate deplasa atat de repede ca si cel mai lent bivol din turma. Cand turma este vinata, de obicei este ucis cel mai slab si mai din urma bivol. Aceasta selectie naturala este benefica turmei, pentru ca astfel, prin eliminarea celor mai slabi membri, se imbunatatesc viteza si sanatatea turmei.

    Cam in acelasi mod, creierul uman poate opera doar atat de repede cat ii permite cea mai slaba celula cerebrala. Consumul excesiv de alcool, dupa cum se stie, omoara celulele creierului, dar in mod normal prima data omoara celulele cele mai slabe. In acest mod, consumul regulat de bere distruge cele mai slabe celule cerebrale, facand creierul o masina mult mai rapida si mai eficienta. Acesta este si motivul pentru care intotdeauna te simti mai destept dupa cateva beri….

    • Nah..ce era sa zici si tu…tragi focul la oala ta…Poate ii stii tu pe aia mari bautori si inteligenti pe deasupra…Poate nu ii stii pe aia vai de capul lor ajunsi asa din cauza alcoolului..Tu continua asa si crede-te inteligent sau destept cum zici tu…Ai zis bine…”te simti mai destept”…asta nu inseamna ca si esti…

    • Doar ca turma se inmulteste. Vin puii cu forte proaspete. Neuronii insa se inmultesc cam cel mai greu din toate celulele corpului. Pare-se insa ca un consum ridicat de canabis ajuta la regenerarea si multiplicarea neuronilor. Cui pe cui se scoate – cum s-ar zice 🙂

    • @bibicu: Ioi, da mare dreptate ai. Chiar in timp ce scriu consum si ceva bere. Se vede de la secunda la secunda ca’mi creste viteza curentului prin neuroni.

  4. Da! Aveti dreptate in acest articol. Stiu un exemplu clar care s-a intamplat exact asa cum s-a povestit mai sus. Domnul s-a apucat de baut incet, incet acum cativa ani (cca 5-6 ani); consuma numai vin facut in casa (iarna), iar vara bere “la greu”. A inceput de la un pahar -doua, ajungand in primavara acestui an la 2,5L sau chiar 3 L/zi. Stiu ca este incredibil, dar este si adevarat. De mentionat faptul ca in acesti ani nu prea a baut apa. Cred ca este ceva genetic mai mult, deoarece si parintii domnului au avut acelasi viciu. In fine, tot in primavara cand a atins pragul de aproape 3L/zi, la un moment dat nu a mai stiu unde se afla si nici cum sa ajunga acasa, insa a stiut sa dea telefon unei persoane apropiate sa ii descrie locul unde se afla ca sa poate veni sa il ia (pt. ca nu mai stia nici unde sta desi era foarte aproape de casa). Uita lucruri foarte des, dimineata nu mai stia nimic din ce facea cu o zi/seara inainte. Ei….si asa…..printr-o minune 🙂 s-a lasat de bautura….dar acest lucru a durat cam 3 luni de zile….dupa care…..o minune este doar o minune…

  5. pierderile de memorie apar datorita slabiciunii organismului. consumul excesiv de alcool conduce la aceasta slabiciune fara indoiala. dar, la nivelul consumului, orice exagerare obsesiva asemeni dependentei de alcool poate avea un efect distructiv major asupra organismului. experimentarea mi se pare un obicei foarte sanatos dar, daca duce la auto-flagelare atunci principalele carente se regasesc la nivelul intelectual al subiectului in cauza, indiferent de substanta consumata. promovarea discriminarii fata de alcool in cazul nostru, ramane discriminare, iar cei care o fac nu sunt cu nimic mai presus decat cei care investesc in propria dependenta.

  6. Coincidenta sau nu 🙂 articolul acesta vine chiar cu ocazia zilei de nastere a unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei, care din pacate (sper si imi doresc sa se fi lasat de sport) are tendinte spre acest “drog” pot sa-l numesc. Fiindca este daca este consumat in exces.

  7. “Toate aceste semne fizice se fac simtite gratie modului in care alcoolul afecteaza creierul”.
    Aloo, domnu’ autor! Gratie = multumita=datorita! Adicatelea, sa multumim alcoolului ca ne ia mintile.
    Domnu’, mai cititi si mata o carte, un dexonline, ceva.

  8. Pingback: Tweets that mention Alcoolul si memoria. De ce ni se taie filmul cand bem prea mult » Think Outside The Box -- Topsy.com

  9. Pingback: Alcoolul si memoria. De ce ni se taie filmul cand bem prea mult   MedLive

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger