Alcoolul și băuturile energizante, o combinație periculoasă

0

 Băuturile energizante sunt o industrie de miliarde de dolari, susținută prin reclamă agresivă, țintită în special spre adolescenți și tineri. O combinație din ce în ce mai populară printre aceștia e alcoolul cu o băutură energizantă. Riscurile combinației sunt însă mari.

blisstree-gty_red_bull_vodka_mw_110415_wg1

 

31% dintre adolescenți și aproape jumătate dintre tinerii pînă în 25 de ani consumă băuturi energizante. Acestea conțin cofeină și substanțe precum guarana (similară cofeinei), taurină (un aminoacid) și derivați de zahăr. Efectul e dat în primul rînd de cofeină, care e în doze mai mari decît în ceștile obișnuite de cafea sau în sucurile cofeinizate.

Energizantele au fost studiate cu atenție pentru că nu se știe prea bine ce efecte are cofeina asupra adolescenților și tinerilor și mai ales ce efecte au energizantele în combinație cu alcoolul. Într-un studiu făcut pe studenți, 56% dintre aceștia au raportat consumul energizantelor cu alcool în ultima lună.

Cele mai multe studii experimentale au descoperit că în această combinație cofeina ne ajută să avem reacții rapide, numai că acestea sunt reacții riscante. Un șofer care a băut această combinație va răspunde prompt la cerințele șofatului dar va avea tendința să se angajeze în acțiuni riscante. Combinația de energie și alcool poate fi deci la fel de periculoasă la volan ca alcoolul singur deși pentru mulți șoferi impresia e că energizantele echilibrează cumva situația.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger